Linkovi

Mula Omar navodno živ i nalazi se u Avganistanu


Mula Muhamed Omar, duhovni vođa talibana koji je u bekstvu od 2001, živ je i nalazi se u Avganistanu gde predvodi pobunu protiv snaga zapadnih sila i avganistanske vlade, izjavio je čovek koji se predstavio kao njegov portparol.

"Mula Omar je bio u Avganistanu. I dalje je u Avganistanu i tu će ostati kako bi predvodio džihad protiv američkih trupa", poručio je u telefonskoj izjavi Frans presu uškarac koji se predstavio kao Abdul-Haj Mutmaen.

Mutmaen je bio glavni portparol talibana u vreme kada su vladali Avganistanom, pre nego što su, krajem 2001, sa vlasti proterani tokom vojne invazije predvođene američkim snagama.

Pakistan tvrdi da se mula Muhamed Omar i vođa Al Kaide Osama bin Laden nalaze na teritoriji Avganistana, dok avganistanske vlasti tvrde da se oni kriju u Pakistanu. Sagovornik Frans presa tvrdi da se vođa talibana i lider Al Kaide nisu susreli od pada talibanskog režima.

"Osama bin Laden i mula Omar su se razdvojili. Svako od njih je sledio sopstveni put i nisu se videli od 2001", naveo je.

Do 2001. Bin Laden i Al Kaida su se nalazili u Avganistanu. Nakon terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001, koje je počinila Al Kaida, Vašington je od talibana zahtevao da mu izruče Bin Ladena. Usled odbijanja islamističkog režima Avganistana da to učini, SAD su pokrenule vojnu intervenciju.

XS
SM
MD
LG