Linkovi

Del Ponte: Savet bezbednosti UN ne želi da produži mandat suda


Glavna tužiteljka Haškog tribunala izjavila je danas da Savet bezbednosti UN do sada nije pokazao volju da produži mandat Tribunalu, koji po važećim rezolucijama mora okončati prvostepena suđenja do 2008. godine.

Na seminaru tužilaca više međunarodnih sudova u Hagu, Del Ponteova je ponovo upozorila da bi se, ako Tribunalu ne bude produžen mandat, moglo desiti da se optuženi za najteže zločie, poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića, nikada ne suoče s pravdom.

"Savet bezbednosti UN do sada apsolutno nije bio voljan da produži postojanje Tribunala, što znači da moramo da do 2008. okončamo prvostepena suđenja, a do 2010. žalbene postupke. Pošto su glavni optuženi, poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića, još na slobodi - to je nemoguće", rekla je Del Ponteova.

Tribunalu će, kako je precizirala, sigurno biti potrebna bar još godina ili dve, posle 2008, da završi rad. Del Ponteova je konstatovala da je Haški tribunal "pod velikim pritiskom" da okonča rad u predviđenom roku, naglašavajući da očekuje da će se taj pritisak iduće godine "pretvoriti u nova finansijska ograničenja". Del Ponteova je ocenila da će se donatori "teško naći", a da je ustupanje preostalih suđenja nacionalnim sudovima u bivšoj Jugoslaviji "najprihvatljivije politički, ali ne i pravosudno".

Svoj nedavni apel Evropskoj uniji da preuzme finansiranje Tribunala, tužiteljka je okarakterisala kao "ispitivanje terena" i traženje alternative. Del Ponteova je, međutim, zaključila da niko do sada nije reagovao na taj predlog.

XS
SM
MD
LG