Linkovi

Duma ratifikovala sporazum o povlačenju ruskih vojnika iz Gruzije


Ruska Duma ratifikovala je sporazume o povlačenju ruskih vojnika i sredstava iz Gruzije, kao i o tranzitu vojske i naoružanja preko gruzijske teritorije.

Sporazumom, koji je potpisan 31. marta u Sočiju, predviđeno je da ruska baza u Ahalkalakiju bude zatvorena do kraja 2007. a u Batumiju do kraja 2008. godine, a utvrđen je način rada drugih objekata Ruske vojske u Zakavkazju.

Sporazumima je utvrđeno da se tranzit vojnog personala i članova njihovih porodica obavlja bez oružja i municije, a oružje se prevozi u specijalnim metalnim sanducima. Vojnicima i njihovim porodicama izdaju se jednokratne vize za službeno putovanje do tri meseca ili višekratne do godinu dana i na njih se primenjuje zakonodavstvo Gruzije, izuzev kada prekrše zakon ili počine krivično delo u mestu stacioniranja ruske vojske ili obavljajući službenu dužnost.

Gruzija je obavezna da po uprošćenoj proceduri odobri pristup ruskim brodovima u luke radi transporta oružja i imovine, a Rusija ne može da vrši zamenu oružja i oruđa ili da povećava njihovu količinu. Za ovu i naredne dve godine ruskim budžetom predviđeno je blizu 60 miliona evra za povlačenje vojske.

XS
SM
MD
LG