Linkovi

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad: Ne plašimo se sankcija


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da pretnje o uvodjenju sankcija zbog spornog nuklearnog programa neće zaplaštiti Iran.

"Oni koji prete Iranu sankcijama i embargom trebalo bi da znaju da je ova nacija živela i u najmučnijoj situaciji u poslednjih 27 godina, a stekla je nuklearnu tehnologiju", rekao je Ahmadinedžad.

Nešto ranije je ambasador Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama Emir Džons Peri objavio da će Savet bezbednosti UN sledeće sedmice početi raspravu o rezoluciji o uvodjenju sankcija Iranu zbog odbijanja vlasti u Teherana da suspenduju proces obogaćivanja uranijuma.

Ahmadinedžad je u obraćanju naciji, pohvalio evropske napore što se tiče pregovora, ali je i upozorio zvanični Vašington da će biti ponižen ukoliko se ne prikloni diplomatskim naporima. Istovremeno, britansko Ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da će se visoki zvaničnici šest zemalja, koje učestvuju u pregovorima sa Iranom, razgovarati u Londonu o sledećim koracima u vezi sa nuklearnim programom Teherana.

SAD će predstavljati američki državni sekretar Kondoliza Rajs, a Britaniju ministar spoljnih poslova Margaret Beket. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana je izjavio u Rimu da "dijalog sa Iranom treba da bude nastavljen, čak i ako pregovori o nuklearnom programu ne budu dali rezultate".

XS
SM
MD
LG