Linkovi

Uticaj kosovskog pitanja na investiranje i saradnju u jugoistočnoj Evropi


O statusu Kosova, doduše u kontekstu regionalne stabilnosti, ekonomske saradnje i stranih investicija u jugoistočnoj Evropi govorilo se na konferenciji koju je organizovao Vasingtonski centar za strategijske i medjunarodne studije. Dvodnevnom skupu pored američkih stručnjaka, predstavnika Stejt dipartmenta, Sekretarijata za finasije i USAID-a prisustvuju i funkcioneri država regiona i predstvnici EU.

Zajednički imenilac svih izlaganja prvog dana skupa, uključujući i panel diskusiju o reformi političkog i zakonodavnog okvira država jugositočne Evrope, mogao bi se svesti u tezu da bi region trebalo da se, kroz medjusobnu saradnju država i kooperaciju sa medjunarodnim faktorima, snažnije angažuje i pojednostavi procedure koje će pomoći investitorima da odluče da novac ulože u područje koje na svjetskoj poslovnoj mapi još važi za nepoznanicu. Učesnici diskusije su saglasni i da je neophodno riješiti preostale sporove – posebno na zapadnom Balkanu.

Nensi Li, pomoćnik zamjenika američkog sekretara za finansije, osvrnula se na godine etničkih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koje su devastirale ekonomiju regiona, isticući da budućnost uspješne regionalne ekonomske saradnje i prosperiteta zavisi, pored ostalog, i od rješavanja statusa Kosova.

"Ako budemo mogli da dođemo do sporazuma o konačnom statusu Kosova i ako adekvatno odgovorimo na pitanje počinjenih ratnih zločina, za 12 mjeseci vidjećemo novo lice Balkana, sa oslobodjenim preduzetničkim duhom koji se integriše u Evropu, kazala je Nensi Li, naglašavajući da se sva pitanja uključujući i pitanje Kosova moraju riješiti na način da osiguraju ekonomski rast i stabilnost u regionu.

SAD, kazala je Li, insistiraju da budući status Kosova garantuje i multietnički karakter i prava manjina. Što se tiče implementacije rješenja trebalo bi iskoristiti lekcije naučene u Makedoniji i BiH, ocjenjuje Nensi Li.

I Donald Presli, direktor uticajne firme Buz Alen Hamilton, čiji su eksperti angažovani u realizaciji razvojnih projekata u regionu, rekao je kako se u kontekstu regionalne ekonomske saradnje i strateških stranih investicija, pitanje Kosova ne smije potcijeniti, “jer investitori očekuju da se status Kosova riješi, znajući da će taj proces imati svoje regionalne i šire medjunarodne implikacije”.

“Neće biti ni jače ekonomske saradnje u regionu dok se pitanje statusa Kosova ne riješi”, smatra Presli.

Sa tom konstatacijom saglasan je i Kristofer Hoh, direktor za pitanja centralne i južne Evropu u Stejt Dipartmentu.

«Mnogo je faktora koji zaista utiču na direktne strane investicije na Balkanu. Jedna od njih je politička stabilnost, odnosno precepcija političke stabilnosti. A to je važan faktor na Kosovu. Kontakt grupa je jasno saopštila da je potrebno učiniti sve da se to pitanje riješi ove godine i mi smo odlučni u namjeri da to uradimo. Mislimo da je i narodu na Kosovu i u susjedstvu potrebna jasna vizija budućnosti i to uskoro, a to će imati i značajan pozitivan uticaj na direktne strane investicije i političku situaciju uopšte”, kaze eksluzivno za Glas Amerike visoki funckioner Stejt dipartmenta.

I Januš Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije /CSIS/ ne vjeruje da je otezanje procesa rješavanja kosovskog statusa korisno.

“Vlada Srbije definitivno pokušava da odloži rješenje kosovskog statusa organizacijom referenduma o ustavu i izbora. Čuju se i glasovi iz EU, medju njima i glas Havijera Solane,koji kaž da bi proces možda trebalo odložiti. Međutim na osnovu stavova SAD, Kontakt grupe i g. Ahtisarija, ja mislim da će do kraja godine biti donešena neka odluka. kaže Bugajski za naš program.

Neophodna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala

Učesnici diskusije su medju bitne faktore investiranja u regionu posebno svrstali reforme bankovnih i finanisjkih sektora i pravosudja, a naglašena je i važnost funkcionisanja pravne države, vladavine zakona i suzbijanja korupcije. Posebno ako se ima u vidu da su države regiona u svjestkim analizama smještene u istu grupu država “koje napreduju i čine odredjene napore, ali u kojima je registrovani nivo korupcije i dalje nezadovoljavajući”.

Angelos Pangalis predstavnik delegacije Evropske komisije u Vašingtonu, naglasio je izmedju ostalog značaj evropske perspektive regiona jugoistočne Evrope. Rekao je kako se članstvo i sam prospekt priključenja država regiona EU ne može zanemariti i potcjeniti, jer je to “najbolji mehanizam za stabilizaciju, modernizaciju i uspostavu efikasnih institucija sistema”.

Majkl Možer, zamjenik koordinatora Pakta za stabilnost, ističe i kako je regionalna saradnja neophodna za priključenje evropskim i transatlankim integracijama. On posebno naglašava značaj novih grinfild investicija, obnove i unapredjenja infrastrukture i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala na regionalnom nivou. U tom kontekstu i potrebu saradnje policijskih i pravosudnih institucija zemalja regiona i njihovu komunikaciju sa EU.

“EU je jasno prijem Bugarske i Rumunije uslovila napretkom u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i to su druge zemlje u regionu uvidjele. Politička kultura u svakoj od država regiona je različita i svakako je da će biti potrebno neko vrijeme da se one izbore sa korupcijom i kriminalom, ali pošto se radi o malim državama i maloj regiji – njihova medjusobna saradnja je od izuzetne važnosti, kaze Možer.

Majkl Možer za Glas Amerike kaže i da je neophodno da medjunarodna zajednica regionalnim subjektima “prepustiti upravljač” regionalnih inicijativa i procesa i dozvoli im da uz međusobnu saradnju i kooperaciju sa evropskim i drugim činiocima dodju do prosperiteta.

“Prije pedeset godina formiran je Savez nordijskih zemalja od koji su neke bile u NATO, a neke u EU. Riječ je o primjeru izuzetne saradnje koji se moe primijeniti i na region jugoistočne Evrope, u kojem su pored zapadnobalkanskih država još i zemlje poput Moldavije, Grčke ili Turske. Neke su isto kao u slučaju Nordijskog saveza - članice EU, neke NATO-a, a neke zemlje tek imaju evroatlansku aspiraciju”, kaze Možer.

Posebno su u poodnevnom dijelu diskusije o mogućnostima stranih ulaganja i regionalnoj ekonomskoj saradnji, medju ostalima, govorili premijer BiH Adnan Terzic, kosovski vicepremijer Ljutfi Haziri, ministar ekonomije Crne Gore Predrag Bosković i direktor Agencije za promociju investicija i izvoza Srbije – Jasna Matić.

XS
SM
MD
LG