Linkovi

SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija razmatraju uvodjenje sankcija Iranu


Zvaničnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Kine i Rusije odlučili su u Londonu da se u UN konsultuju o uvodjenju sankcija Iranu, nakon odbijanja Teherana da suspenduje sporan nuklearni program obogaćivanja uranijuma.

"Duboko smo razočarani", nakon što smo od Visokog predstavnika EU Havijera Solane čuli da Iran "nije spreman da suspenduje aktivnosti obogaćivanja", izjavila je novinarima britanski ministar inostranih poslova Margaret Beket.

U Londonu je održan sastanak šefova diplomatija četiri stalne članice Saveta bezbednosti UN i Nemačke, dok je Kinu predstavljao jedan visoki zvaničnik.

"Zato ćemo se sada konsultovati o merama u okviru člana 41 poglavlja 7 Povelje UN", koji omogućava uvodjenje ekonomskih i diplomatskih sankcija, u slučaju nepoštovanja rezolucije, dodala je Beketova, aludirajući na Rezoluciju 1696 iz jula meseca, kojom se od Irana zahteva obustavljanje obogaćivanja uranijuma.

šef britanske diplomatije je, medjutim, dodala da će medjunarodna zajednica "nastaviti da ulaže napore u pronalaženje rešenja putem pregovora".


Veći deo sastanka je održan bez prisustva američkog državnog sekretara Kondolize Rajs koja je kasnila više od dva sata zbog
tehničkih problema na letu iz Iraka.

Rajsova je po dolasku u London izjavila da je "veoma blizu" trenutak kada diplomatska sredstva neće imati rezultata i kada će biti potrebno izabrati put sankcija.

"Mislim da postoji opasnost da nas medjunarodna zajednica ne shvati ozbiljno ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni. Kada Iranci odbijaju da suspenduju obogaćivanje, drugim rečima kada diplomatski put ne donosi rezultate, onda treba ići drugim putem. Mislim da smo veoma blizu toga", rekla je Kondoliza Rajs.

Teheran insistira na tome da je njegov program obogaćivanja uranijuma usmeren u mirnodopske svrhe, ali SAD i neke evropske države smatraju da Iran želi da razvije nuklearno naoružanje.

XS
SM
MD
LG