Linkovi

Ljutfi Haziri: Ako dođe do odlaganja konačnog statusa Kosova svi će izgubiti


Zamenik kosovskog premijera Ljutfi Haziri, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike kaže da očekuje da se – kada je reč o roku za definisanje kosovskog statusa - ispoštuju zaključci sa sastanka Kontakt grupe održanog prošlog meseca u Njujorku i da budući status Kosova bude definisan do kraja godine.

Haziri smatra da se na taj način otvara mogućnost kvalitetnije regionalne saradnje i da se stvaraju uslovi za veće strateške investicije iz inostranstva. Upitan ko bi dobio, a ko izgubio u slučaju d se odluka o statusu, kako je to već sugerisano iz nekih međunarodnih centara, odloži zbog ustavnog referenuma i izbora u Srbiji, Haziri kaže da bi svi na Kosovu bili gubitnici.

Haziri: Ako dođe do odlaganja svi će izgubiti. I kosovski Albanci kao većina i kosovski Srbi kao druga po veličini etnička zajednica na Kosovu. Izgubiće i Balkan koji se suočava sa nizom problema u kontekstu evrospke integracije, stranih investicija i razvojnih potreba regiona, kaže Haziri ističući da je status Kosova neophodno odrediti što je prije moguće.

Službeni Beograd i politički predstavnici kosovskih Srba protive se nezavisnosti Kosova, ali Haziri kaže kako nezavisnost Kosova nije protivna interesima lokalnih Srba – neće ih, kako ocenjuje, udaljiti od Srbije, ali će im omogućiti ustavne garancije prava i sloboda po najvišim standardima. Kao čelnik prištinske delegacije, koja u Beču pregovara o kosovskom statusu, Haziri kaže da je ostvaren određeni pomak, ali da sporazum nije postignut zbog oprečnih polaznih platformi dve strane.

Haziri: Razlike između delegacija Kosova i Srbije o decentraliztaciji i drugim pitanjima potiču od različitih principa i pogleda na budućnost. Većina naroda na Kosovu želi samo nezavisnost, a Srbija na Kosovo gleda kao na deo svoje teritorije.

Glas Amerike: Da li vlada Kosova može da garantuje da se – u predstojećem periodu izraženih tenzija - neće ponoviti slike kakve su viđene u martu 2004. godine.

Haziri: 17. i 18. mart 2004. bili su crni dani za Kosovo. Zajedno sa KFOR-om i liderima obe zajednice činimo da se osnaži poverenje i spreče incidenti i nasilje. Nejasan status svakako doprinosi tenzijama među zajednicama, jer većinski Albanci na Srbe gledaju kao na prepreku stvaranju nezavisnosti, dok Srbi na Albance gledaju kao na prepreku ostvarenju svoje želje da budu deo Srbije. Mi to moramo da prevaziđemo, a jedini način je da nezavisnost Kosova ne doživimo kao privilegiju, već obavezu i odgovornost prema manjinama. Da im se obezbede ustavne garancije, jezik, obrazovanje i sva druga prava. Želimo takođe da kosovske Srbe uverimo da naše institucije neće tolerisati bilo kakvo nasilje i incidente, ne samo u vreme odluke o statusu Kosova, već i u budućnost. Mi smo za to sposobni i verujemo da zajedno sa NATO snagama na Kosovu, to možemo ostvariti.

Ljutfi Haziri je u Vašingtonu prisustvovao konferenciji o investicijanma i regionalnoj ekonomskoj saradnji, koju je organizovao Centar za strateške i međunarodne studije.


XS
SM
MD
LG