Linkovi

Kondoliza Rajs na severu Iraka razgovarala sa Masudom Barzanijem


Poseta Irbilu predstavlja nastavak pokušaja državnog sekretara da brojne etničke, verske i političke frakcije u Iraku reše međusobne razmirice i okončaju sektaško nasilje, koje bi, kako mnogi strahuju, moglo da izazove raspad zemlje.

Predsednik Barzani je na konferenciji za novinare umanjio mogućnost izdvajanja i proglašenja nezavisnosti uglavnom autonomnog kurdskog reigona na severu Iraka. On je rekao da Kurdi imaju pravo na samoopredeljenje, ali je ukazao da je lično predan ”federalnom, demokratskom i pluralističkom Iraku”. Bojazan od secesije Kurda se pojačala proteklih nedelja, kada je državnim zgradama u Kurdistanu zabranjeno isticanje iračke zastave. Zabrinutost izazivaju i svađe iračkih etničkih zajednica oko raspodele nafte, koja jednim delom dolazi iz Kurdistana. Barzani nije ponovio nedavne tvrdnje da bi samo Kurdistan trebalo kontroliše nove ugovore i poslovne aranžmane u vezi sa naftom sa tog područja, već je umesto toga istakao da bi ceo Irak trebalo da ima pravo na deo tih prihoda.

“Što se tiče prihoda od nafte, kao što je naznačeno u Ustavu, zalažemo se za pravičnu raspodelu prihoda od nafte na ceo Irak.”

Državni sekretar Kondoliza Rajs se zahvalila Barzaniju za dugogodišnju saradnju Kurda sa Sjedinjenim Državama i rekla da uvažava njegovo učešće u procesu nacionalnog pomirenja. Ona je takođe izjavila da je postignut progres u pokušajima obuzdavanja delatnosti Kurdistanske radničke partije. Ta organizacija je nedavno proglasila prekid vatre posle dugogodišnje borbe sa vlastima u Turskoj. Vašington i Turska vlada smatraju Kurdistansku radničku partiju terorističkom organizacijom. Kondoliza Rajs je rekla da računa da će irački Kurdi pomoći u rešavanju dugotrajnog spora.

“Svako treba da ima neku ulogu: i Kurdi i Iračani i Turska”.

Američki državni sekretar je doputovala u Irak da bi pokazala da Vašington podržava centralnu vlast, koja je pod pritiskom da učini više u pogledu prekida sektaškog nasilja sunita i šiita. Portparol američkih oružanih snaga u Iraku je nedavno rekao da je broj bombi pronađenih u Bagdadu dostigao rekord. Kondoliza Rajs je doputovala u Ibril iz Bagdada, gde je od iračkih političkih lidera tražila da razreše razlike u gledištima.

XS
SM
MD
LG