Linkovi

Sjedinjene Države otvorile ambasadu u Podgorici


Sjedinjene Američke Države otvorile su danas ambasadu u Crnoj Gori (Ovde pogledajte video izveštaj). Taj događaj svečano je označila zamjenik pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država u Birou za evropske poslove Rozmari di Karlo.

Zamjenik pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država u Birou za evropske poslove Rozmeri di Karlo i ministar inostranih poslova u Vladi Crne Gore Miodrag Vlahović, svečamo su označili početak rada američke ambasade u glavnom gradu Crne Gore.

Uz zahvalnost prisutnima što zajedno sa njom učestvuju u svečanom događaju- otvaranju ambasade SAD u Crnoj Gori, Rozmari di Karlo je rekla:

Ona je podsjetila na odlične partnerske i druge odnose SAD sa Crnom Gorom, i naglasila da danas zna da će se ti odnosi razviti i cvjetati i u budućnosti:

Podsjećajući na istorijat crnogorsko-američkih odnosa koji je u sferi diplomatije star 101 godinu, ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović je rekao:

U razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem Rozmari di Karlo je rekla da Crna Gora može računati na podršku Sjedinjenih Američkih Država u svakoj međunarodnoj organizaciji za čije je članstvo zainteresovana.

Ona je navela da će SAD podržati prijem Crne Gore u program NATO Partnerstvo za mir, a zatim i u punopravno članstvo te organizacije.

Navodeći da SAD prosuđuju o svakoj zemlji na osnovu njenih sopstvenih rezultata, Di Karlo je istakla da je Crna Gora bila primjer konstruktivne saradnje u regionu, saopšteno je iz Vlade.

Đukanović je rekao da će glavni zadaci buduće crnogorske vlade biti prikjučivanje evropskim i transatlantskim integracijama, kao i ubrzavanje ekonomskog razvoja, dalje učvršćivanje makroekonomske stabilnosti i privlačenje stranih direktnih investicija.

XS
SM
MD
LG