Linkovi

SAD i Irak demantuju da je ubijen lider Al Kaide u Iraku


Portparol američkog ministarstva odbrane Beri Džonson demantovao je vest o smrti lidera terorističke organizacije Al-Kaida u Iraku, Abu Hamze al-Muhadžera, koju su ranije danas preneli mediji.

Na pitanje da li je tačno da je Al-Muhadžer ubijen, portparol je odgovorio "ne".

Džonson je rekao da su više osoba, za koje se sumnja da pripadaju Al-Kaidi, poginule u nedavnom napadu u zapadnoj iračkoj provinciji Al-Anbar, ali da lider Al-Kaidinog ogranka Al-Kaida u Iraku verovatno nije među njima. Preliminarna istraga pokazala je da je vrlo malo verovatno da je Al-Muhadžer ubijen, rekao je Džonson i dodao da će biti urađene potrebne analize kako bi se otklonila svaka sumnja.

Zamenik iračkog ministra unutrašnjih poslova Husein Kamal rekao je da se napad u provinciji Al-Anbar dogodio pre dva dana, ali nije želeo da saopšti detalje u vezi sa incidentom. Kamal je, takođe, rekao da se sumnjalo da je Al-Masri jedan od ubijenih u napadu, zbog čega je urađena analiza DNK kojom to jedino može da se potvrdi.

Međutim, nešto kasnije je portparol iračkog ministarstva odbrane Mohamed Askari rekao da 'medicinske analize koje su u toku ukazuju da verovatno nije reč o lideru Al-Kaide u Iraku. Satelitska televizija Al-Arabija, sa sedištem u Dubaiju, javila je danas da je novi vođa iračkog ogranka Al-Kaide ubijen. U televizijskom izveštaju se navodi da su Al-Masri i još tri pobunjenika ubijeni u napadu američke vojske u Haditi. Abu Ajub al-Masri je prvi čovek Al-Kaide u Iraku. Nasledio je Abu Musaba al-Zarkavija koji je ubijen u akciji američke vojske u Iraku u junu.

XS
SM
MD
LG