Linkovi

Republikanci brinu zbog uticaja skandala na predstojeće izbore


Skandal u američkom Kongresu i nova pitanja o ratu u Iraku primorali su Republikance na odbranu, manje od pet nedelja pred kongresne izbore u novembru.

Dok se izbori 7. novembra približavaju, borba za kontrolu nad Kongresom se intenzivira. Izvesni broj političkih analitičara veruje da bi nedavni skandal u koji je umešan bivši republikanski kongresmen Mark Foli sa Floride mogao da pomogne demokratama da ponovo steknu kontrolu nad Predstavničkim domom. Foli je podneo ostavku prošle nedelje kad je u javnost izašla vest o neprimerenim e-meil porukama seksualne sadržine, upućenim tinejdžerima koji su radili kao kuriri u Kongresu. Opozicione demokrate sada su fokusirane na to šta su kongresni lideri znali o Folijevim aktivnostima i kada su ih otkrili. Evo šta kaže demokratski senator Dik Durbin iz Ilinoja:

"Svaki član Kongresa koji je znao da je ovaj član Predstavničkog doma predstavljao pretnju za naše kurire i druge mora da snosi odgovornost".

Republikanci su zabrinuti da bi skandal u vezi sa Folijem mogao da ima uticaja u novembru. Novo ispitivanje javnog mnjenja TV mreže NBC i Vol Strit Džurnala sugeriše da su otkrića o Folijevom ponašanju nanela štetu nastojanjima republikanaca da zadrže kontrolu u Kongresu.

U medjuvremenu, predsednik Buš i njegovi republikanski sledbenici i dalje nastoje da zadrže izborni fokus na Iraku i sveobuhvatnom ratu protiv terorizma. U okviru kampanje za republikanske kandidate u Kaliforniji, predsednik Buš je upozorio da bi se stav Amerike prema teroristima omekšao ako bi demokrate stekle kontrolu nad Kongresom.

"Ulog je visok. Demokrate su stranka čija je maksima: digni ruke i beži. Republikanska stranka ima jasnu viziju i kaže da ćemo dati našim komandantima i trupama podršku neophodnu za postizanje pobede u Iraku. Ostaćemo u Iraku, borićemo se u Iraku i pobedićemo u Iraku", istakao je predsednik Buš.

Bela kuća se prošle nedelje branila zbog činjenica iznetih u takozvanoj Nacionalnoj obaveštajnoj proceni i otkrića u novoj knjizi novinara Boba Vudvorda, gde su pokrenuta pitanja o načinu na koji je administracija rukovodila ratom u Iraku. Demokrate su iskoristile ta pitanja u svoju korist, ali neki analitičari dovode u pitanje koliki uticaj će debata oko te obaveštajne procene i Vudvordove knjige imati na izbore. Karlin Bouman je stručnjak za odnose sa javnošću Institutu American Enterprise, ovde u Vašingtonu.

"Ljudi su već davno doneli odluku o tome šta misle o situaciji u Iraku i mislim da ih novi dokazi neće navesti da je promene", smatra Bouman.

Neki stručnjaci veruju da skandal u koji je umešan kongresmen Foli ima daleko veći potencijal da nanese štetu izgledima republikanaca u novembru. Kreg Kroford je politički analitičar u kongresnom časopisu Congressional Quarterly.

"Ova priča skreće ponovo fokus na ono što demokrate zovu kulturom korupcije na Kapitol Hilu. Oni mogu da iznose argumente da je u pitanju bilo prikrivanje, da je to zloupotreba vlasti i hipokrizija u pogledu porodičnih vrednosti, na kojima insistira i kako sebe prezentira - republikanska stranka"

Republikanci brinu da bi skandal sa kongresmenom Folijem mogao da potkopa njihova nastojanja u cilju ohrabrenja velikog broja konzervativnih hrišćana da glasaju u novembru. To je tradicionalno najvernije biračko telo republikanske stranke. Evo šta tim povodom kaže analitičar Karlin Bouman:

"Mislim da s pravom brinu zbog toga. To jeste briga za republikance. Oni moraju da inspirišu svoju bazu - konzervativne glasače, da glasaju na ovim izborima, a dogadjaji u poslednjih nekoliko nedelja ni malo ne idu u prilog tome".

Demokrate moraju da osvoje 15 novih mesta u Predstavničkom domu i šest u Senatu da bi po prvi put od 1994. godine preuzeli kontrolu u oba doma Kongresa.

XS
SM
MD
LG