Linkovi

Dijagnostička testiranja mladih sportista mogu da smanje rizik od iznenadne smrti


Jedan od vodećih uzročnika smrti među mladim sportistima na sportskim borilištima je srčani problem koji se nazicva hipertofična kardiomiopatija. Međutim, rezultati jedne 25-godišnje studije urađene u Italiji pokazuju da postoji efikasan način testiranja mladih sportista na ovu vrstu iznenadne smrti.

Pre 13 godina, 1993. ljubitelji sporta bili su šokirani kada je jedan od najboljih košarkaša Boston Seltiksa, Redži Luis, kolabirao na terenu, a zatim umro od, kako lekari veruju – takozvane iznenadne smrti. Mladi sportisti poput Luisa trebalo bi da budu u vrhunskom fizičkom stanju, ali neočekivana smrt može da bude rezultat skrivene bolesti pod nazivom hipertrofična kardiomiopatija, ili zadebljanja mišića leve srčane komore.

Hipertrofična kardiomiopatija je retka, procenjuje se da od nje boluje tek svaka 500. osoba, a pored toga, zahvaljujući studiji, koja je tokom proteklih 25 godina vođena u Italiji, sada su i šanse za rano otkrivanje ovog problema - povećane. U Italiji, svi potencijalni sportisti moraju da prođu temeljni lekarski pregled, pre nego što dobiju dozvolu da se aktivno bave sportom. Lekari se rukovode istorijom srčanih oboljenja u porodici i koriste elektrokardiogram (EKG) da provere ima li kardiovaskularnih anomalija.

Centar za sportsku medicinu u Padovi učestvovao je u istraživanju s ciljem da se spreči iznenadna smrt kod sportista, a jedan od specijalista u tom centru je i dr Gaetano Tijen.

"Zaista najvažnija stvar je otkriti te ljude i onda im ne dozvoliti da se bave sportskim aktivnostima. Ne smemo zaboraviti da su sportska aktivnost i napor ono što izaziva iznenadnu smrt kod ugroženih osoba", kaže Gaetano Tijen.

Testirano je više od 40 hiljada mladih italijanskih sportista … uzrasta od 12 do 35 godina. Naučnici veruju da je testiranje pomoglo da se među ovim mladim muškarcima i ženama smanji stopa pojavljivanja iznenadne smrti za skoro 90 procenata. Dr Gaetano Tijen dodaje:

"Rezultat je potpuno zadivljujući, dokazano je da ovim pregledom mogu da se spasu životi".

U Italiji, cena pregleda je oko 40 dolara po osobi, a neki stručnjaci plaše se da bi visoki troškovi mogli da onemoguće mnogu decu da se testiraju.

XS
SM
MD
LG