Linkovi

SDA, SBiH i SNSD najbrojniji u Parlamentu Bosne i Hercegovine


Stranka demokratske akcije i Stranka za BiH imat će po osam mandata u novom sazivu Zastupničkog doma Parlamenta BiH iz Federacije. Ovakav odnos snaga u Parlamentu BiH temelji se na bazi prebrojanih 72,12 posto glasačkih listića za taj nivo vlasti iz FBiH koje je do sada obradila Centralna izborna komisija BiH.

SDP će u državnom Parlamentu, prema dosadašnjim rezultatima, imati četiri poslanika, Hrvatska koalicija (HDZ) tri, Koalicija hrvatsko zajedništvo (HDZ 1990) dva, te BPS i Narodna stranka Radom za boljitak po jednog poslanika, a najverojatnije je da će jedno mesto dobiti i Patriotski blok BOSS - SDU koji je blizu da pređe izborni prag od tri posto. Inače, iz FBiH za državni Parlament bira se ukupno 28 poslanika.

Iz Republike Srpske u državnom Parlamentu BiH ubedljivo najveći broj poslanika skoro dve trećine, imat će SNSD - osam, a SDS tri, te PDP, DNS i SRS po jednog. S obzirom na to da rezultati izbora nisu još kompletirani, postoji mogućnost da DNS i SRS ne dobiju poslaničko mesto jer je njihov količnik za raspodelu mandata na granici od 0,5 posto.

Umesto ovih stranaka ukoliko broj glasova u odsustvu, putem pošte i nepotvrđeni glasački listići bude u korist stranaka iz FBiH jedno mesto u državnom Parlamentu BiH iz RS dobit će Stranka za BiH, koja je blizu izbornog praga. Inače, u Republici Srpskoj do sada je prebrojano ukupno 84,24 posto glasova.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH biće zastupljeno devet stranaka. Najviše mandata u tom zakonodavnom telu imat će SDA - 29 poslanika, potom Stranka za BiH 24, treći je SDP koji će dobiti 15 poslaničkih mesta, a sledi Hrvatska koalicija (HDZ) sa 10 poslanika.

Koalicija hrvatsko zajedništvo (HDZ 1990) imat će u Parlamentu FBiH osam poslanika, BPS i Patriotski blok BOSS - SDU po četiri, Narodna stranka Radom za boljitak tri, dok će parlamentarna najverojatnije biti i Koalicija HSP - Đapić-Jurišić - NHI, koja bi trebala imati jednog poslanika, jer je blizu da pređe izborni prag od tri posto. U FBiH do sada je CIKBiH obradio 70,92 posto glasačkih listića.

Ukoliko u Parlamentu FBiH ne bude dovoljan broj predstavnika - poslanika srpskog naroda (po Ustavu treba minimalno četiri) postoji mogućnost da parlamentarna stranka u FBiH postane i SNSD koja je sledeća po broju glasova i koja nudi kandidata iz tog naroda. U tom slučaju jedan mandat ovoj stranci dodelio bi se od Patriotskog bloka BOSS - SDU koji je na granici od 3,51 mandata. Parlament FBiH ukupno broji 98 poslanika.

Apsolutna dominacija SNSD

Apsolutnu dominaciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske imat će SNSD koji će dobiti 46 poslanika, od ukupno 83 koliko broji to zakonodavno telo. Drugi je SDS sa 19 poslaničkih mesta, sledi PDP sa sedam, te DNS i Socijalistička partija sa po četiri poslanička mesta i SRS sa tri.

S obzirom na to da broj do sada prebrojanih glasačkih listića (85,61 posto) ne sadrži glasove sa birališta u odsustvu, te nepotvrđenih glasačkih listića, postoji verovatnoća da u NSRS uđu Stranka za BiH i SDA kao stranke iz FBiH sa po jednim poslanikom. U tom slučaju po jedan mandat za ove stranke dodelio bi se iz kvote SNSD i Socijalističke partije.


XS
SM
MD
LG