Linkovi

Može li helikopter da bude nevidljiv?


Svaka elisa koja se brzo okreće postaje delimično nevidljiva zbog osobine čula vida koja se zove perzistencija opažaja. Na primer, elisa helikoptera pri brzom okretanju postaje razlivena mrlja.

Ali, ako bi se čitav helikopter okretao kao elisa, onda bi čitava letelica mogla da bude samo razlivena mrlja na nebu. Konstruktori američke firme Vera Tek sagradili su malu, bespilotnu letelicu, namenjenu osmatranjima iz vazduha, koja se čitava okreće zbog čega je teško uočljiva.

Letelica, nazvana Fantom sentinel, liči na trokraku elisu, čija su dva kraka blago povijena na gore i završavaju se drugim, manjim, dvokrakim elisama. Elektromotori okreću dve manje elise, ali i samu letelicu, i to oko centra rotacije koji je izvan njenog fizičkog tela, zbog čega u letu podseća bumerang koji se okreće velikom brzinom.

Zahvaljujući niskom profilu letelica nije podložna bočnom vetru pa je sposobna da se održi u letu čak i pri teškim vremenskim uslovima. Fantom sentinel moguće je lansirati iz ruke, bacanjem iz druge, veće letelice, ili uzletanjem sa tla uz pomoć daljinske kontrole. Može da se sagradu i veličini od pet santimetara do tri metra, teška je oko dva klilograma i sposobna da nosi video kameru sa sferičnim osmatranjem od 360 stepeni.

Upravljanje je moguće daljinskim komandama ili zadatim koordinatama uz pomoć globalnog satelitskog sistema za navigaciju, zvanog GPS. Ako vas zanimaju video snimci, požete ih pogledati ovde.

XS
SM
MD
LG