Linkovi

Kondoliza Rajs obećava da će udvostručiti napore da se pomogne Palestincima


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da su SAD veoma zabrinute zbog humanitarnih problema palestinskog naroda i da će udvostručiti svoje napore da mu pomognu. Kako iz Jerusalima Sonja Pejs, Rajsova je to poručila dok rastu tenzije izmedju suparničkih palestinskih frakcija.

Kondoliza Rajs u Ramali je razgovarala sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, a potom je na konferenciji za novinare ponovila da je neophodno obnoviti mirovne napore. Ona dodaje da je u razgovorima velika pažnja posvećena rastućoj ekonomskoj krizi sa kojom se suočavaju Palestinci.

«Rekla sam predsedniku Abasu da smo duboko zabrinuti zbog humanitarne situacije na palestinskim teritorijama, zbog ekonomske situacije...» rekla je Kondoliza Rajs.

Ona je obećala da će SAD, kako je istakla, udvostručiti napore da pomognu Palestincima. Prema njenim rečima, to uključuje i razgovore sa Izraelom o poboljšanju pristupa palestinskim teritorijama u smislu kretanja ljudi i protoka robe.

«Ja ću naravno videti šta mogu da učinim da neki od tih prelaza budu duže i češće otvoreni kako bi se obnovile ekonomske aktivnosti.»

Američki državni sekretar doputovala je u Ramalu posle razgovora u Saudijskoj Arabiji i Egiptu čiji je cilj jačanje podrške predsedniku Abasu i nastavak mirovnih pregovora.

Njeno angažovanje dešava se u trenutku dok jačaju tenzije i borba za prevlast medju Palestincima, gde su predsednik Abas i njegov pokret Fatah suprostavljeni vladi koju predvodi Hamas. U proteklih nekoliko dana, u borbama izemdju ekstremista povezanih sa obe frakcije, poginulo je više od desetoro ljudi. Predsednik Abas potvrdio je u sredu da su razgovori o formiranju nove vlade nacionalnog jedinstva – propali.

Abas je izjavio da u sadašnjem trenutku nema dijaloga sa Hamasom ili drugim frakcijama. On takodje ističe da će pažljivo odmeriti sve opcije koje su mu na raspolaganju, nagoveštavajući da bi mogao da raspusti vladu koju predvodi Hamas, i raspiše nove izbore.

XS
SM
MD
LG