Linkovi

UN: Tokom rata u libanu i Izrael i Hezbolah ozbiljno kršili ljudska prava


Četiri eksperta Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila su da su obe strane u nedavnom ratu u Libanu - Izrael i gerilci Hezbolaha, tokom jednomesečnog sukoba, počinile teška kršenja ljudskih prava.

Eksperti su rezultate svoje istrage u Izraelu i Libanu predstavili Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi. U zajedničkom izveštaju su opisane, kako se navodi, užasne posledice sukoba i obim kršenja ljudskih prava. Zapaža se da je Hezbolah počeo rat sredinom jula, otmicom dvojice izraelskih vojnika, što je bila provokacija na koju su Izraelci odgovorili. U izveštaju se navodi da su akcije obeju strana izazvale mnoštvo mrtvih i ranjenih i rasprostranjeno razaranje kuća i infrastrukture. Izraelski vazdušni napadi su prisilili milion ljudi u Libanu da pobegnu iz svojih kuća, dok su rakete Hezbolaha primorale 300 hiljada civila da beže sa severa na jug zemlje. Predstavljajući zajednički izveštaj Savetu za ljudska prava, specijalni istražitelj Ujedinjenih nacija, Filip Alston, naveo je da odgovornost snose obe strane.

"Zaključili smo, kao što sam već pomenuo, da je Izrael počinio ozbiljna kršenja ljudskih prava i humanitarnih zakona. U mnogim slučajevima, nije pravio razliku između vojnih i civilnih ciljeva; nije se pridržavao principa primerene upotrebe sile i nije preduzeo sve mere da umanji civilne žrtve i štetu. Sa svoje strane, Hezbolah je u mnogo slučajeva prekršio norme humanitarnog prava. U nekim slučajevima je ciljao na civilno stanovništvo, a u drugim nije poštovao princip da svoje pripadnike kao takve i obeleži", rekao je Alston.

Stalni predstavnik Izraela u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, Jicak Levanon, kritikovao je izveštaj i istakao da se u njemu ne pominje odgovornost Libana da istraži neprijateljske akcije pripremljene na svojoj teritoriji i izvedene sa nje.

"Ne znamo za bilo kakvu libansku istragu o kršenju zakona o oružanom sukobu od strane Hezbolaha. A ni ovaj Savet nije preduzeo bilo kakvu istragu o počiniocima terorističkih dela ili o neprekidnom dotoku vojnog materijala Hezbolahu iz susednih zemalja", istakao je Levanon.

Član libanskog parlamenta, Gasan Mukhejber, rekao je da je izveštaj nepotpun i pristrasan i optužio četvoricu eksperata da veoma suptilno pokušavaju da prikriju ogromna izraelska kršenja ljudskih prava.

"Gde je tu odgovarajuća analiza i rasprava o smišljenim, direktnim napadima Izraela na libansko civilno stnovništvo i civilne objekte? Gde je analiza i rasprava o vazdušnoj, pomorskoj i kopnenoj blokadi, koja je izazvala poniženje, kolektivno kažnjavanje i izgladnjivanje civila, lišavajući ih stvari koje su neophodne za opstanak?", pita se Mukhejber.

Da bi se umanjile nove civilne žrtve, u izveštaju se od Izraela traži da dostavi detalje o korišćenju kasetnih bombi, kako bi mogl da se pronađu i unište. Takođe se traži od Hezbolaha da se sasvim odrekne napada na civile.

XS
SM
MD
LG