Linkovi

Senator Lugar predlaže zakon kojim će se podržati širenje NATO-a


Senator Ričard Lugar, predsjedavajući Odbora za spoljnu politiku, predložio je da oba doma Kongresa usvoje zakona pod nazivom "NATO – Konsolidacija slobode 2006." kojim se podržava dalje proširenje NATO-a i prijem Hrvatske, Albanije, Makedonije i Gruzije u Sjevernoatlansku vojnu alijansu i - istovremeno - adekvatna budžetski pomogne tim državama u narednoj godini.

Za Hrvatsku - tri miliona dolara, za Albaniju tri miliona i 200 hiljada, za Makedoniju tri mililiona i 600 hiljada, a za Gruziju 10 miliona dolara.

Govoreći pred senatskim Odborom za spoljnu politiku, senator Lugar je rekao kako je cilj predloženog zakona reafirmacija podrške SAD nastavku širenja NATO-a na one demokratske države koje imaju mogućnost i volju da zadovolje prava i obaveze koje prioističu iz članstva u Savezu. Ovaj bi zakon treblo da afirmiše i američku podršku pridruženju Ukrajine NATO-u.

"Američki Senat je prije tri godine jednoglasno pozvao Bugarsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju da se pridruže Savezu i one danas daju značajan doprinos. Te su zemlje među najbližim američkim saveznicima u globalnoj borbi protiv terorizma. Vrijeme je da Sjedinjene Države još jednom preuzmu lidersku pozicviju pozivajući svoje saveznike da ponude članstvo u NATO-u Albaniji, Hrvatskoj, Gruziji i Makedoniji", kazao je senator Lugar.

Kopredlagači ovog zakona su senatori Džon Mekejn, Bil Frist, Gordon Smit i Džozef Bajden.

XS
SM
MD
LG