Linkovi

Demokrate se nadaju da će da izvuku političku korist iz skandala


Većina republikanaca u američkom Predstavničkom domu pokušava da spreči širenje skandala u koji je umešan jedan od «njihovih», kongresmen Mark Foli iz Floride, koji je prošle nedelje iznenada podneo ostavku kada je otkriveno da je slao seksualno elektronske poruke tinejdžerima. Demokrate se nadaju da će da izvuku političku korist iz skandala, koji je izašao u javnost svega pet nedjelja pre važnih srednjorčnih izbora.

Predsedavajući Predstavničkog doma, Denis Hastert, kaže da republikanske vođe nisu znale za mračne elektronske poruke koje je upućivao kongresmen Foli tinejdžerima koji su bili na stažu u Kapitolu, sve dok nisu izašle na površinu u novinskim izveštajima u petak.

«Kongresmen Foli je podneo ostavku i milo mi je što je to učinio. Da nije, ja bih zatražio da bude izbačen iz Predstavničkog doma.»

Hastertova izjava je bila odgovor demokratama, koji optužuju vođe Predstavničkog doma da su znale za Folijevo neprikladno ponašanje i pokušale da ga prikriju iz političkih razloga. U pisanom saopštenju, vođa demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi je istakla da su republikanske vođe priznale da su znale za Folijevo «gnusno ponašanje» najmanje šest meseci ranije i da nisu zaštitile decu koja su im verovala. Ona je dodala da Odbor za moral mora odmah da sasluša republikanske vođe i ispita ih pod zakletvom. Na programu televizije NBC, u nedelju, demokratski kongresmen Šerod Braun iz Ohaja, rekao je da bi svaki republikanski lider koji je znao za tu stvar i nije je prijavio, trebalo da podnese ostavku.

«Mislim da bi svako ko je znao za ovo, svaki lider koji je znao, trebalo apsolutno da podnese ostavku.»

Skandal je izbio samo pet nedjelja pre izbora koji će da odluče ko će imati kontrolu nad Kongresom. Dok demokrate pokušavaju da izvuku političku korist iz skandala, u Beloj kući, portparol Toni Snou, pokušava da umanji njegov značaj za rezultat izbora 7. novembra.

«Mark Foli će morati da odgovara za svoje ponašanje, zar ne? Međutim, to nema veze sa svakim republikancem u Sjedinjenim Državama.»

Foli je pod federalnom istragom. On je primljen u jedan centar za lečenje alkoholizma i izdao saopštenje u kojem izražava žaljenje i prihvata odgovornost za štetu koju je izazvao. Inače, Foli, koji je u Kongresu proveo šest mandata i za koga se očekivalo da će da pobedi svog demokratskog izazivača, bio je kopredsedavajući Poslaničkog kluba Predstavničkog doma za nestalu i eksploatisanu decu i nedavno je predložio zakon za zabranu pornografskih web stranica.

XS
SM
MD
LG