Linkovi

Severna Koreja saopštila da će izvršiti nukelarnu probu


Severna Koreja je saopštila da će izvršiti nukelarnu probu u budućnosti, ali da nikada neće prva upotrebiti atomsku bombu i da ostaje privržena denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Zvanični Pjongjang tvrdi da je izvodjenje nuklearne probe mera kako bi se pojačala odbrambena sposobnost zemlje pred povećanim neprijateljskim aktivnostima i sankcijama SAD prema DNR Koreji.

Vlasti u Pjongjangu su prošlog februara prvi put javno saopštile da poseduju atomsko oružje, ali do sada nisu izvele probu kojom bi i potvrdile te navode. Poznavaoci prilika smatraju da bi atomska proba, verovatno, bila izvedena da se skrene pažnja sveta i SAD prisile na direktne pregovore sa Pjongjangom.

Pjongjang je i ovom prilikom optužio Vašington da pokušava da sruši vladu na Severu ugrožavajući njegove finansije. Severna Koreja želi da to prestane pre nego što se vrati medjunarodnim razgovorima o svom nuklearnom programu. SAD odbijaju da ukinu finansijske sankcije, koje nanose štetu privredi zemlje, kao i da stupe u direktni dijalog sa Severnom Korejom van razgovora predstavnika šest država u Pekingu. Razgovori diplomata dve Koreje, SAD, Kine, Rusije i Japana prekinuti su novembra prošle godine odbijanjem Pjongjanga da se vrati za pregovarački sto sve dok Vašington ne ukine sankcije.

XS
SM
MD
LG