Linkovi

Vudvord: Bušova administracija počinila tragične greške u Iraku


Jedan od najboljih američkih istraživačkih novinara tvrdi da je administracija predsednika Buša počinila tragične greške tokom rata u Iraku i da izbegava da se suoči sa sve gorom situacijom u toj zemlji. Novinar i autor, Bob Vudvord, povodom izlaska iz štampe njegove nove knjige naslovljene «Stanje negacije», gostovao je u više televizijskih programa. Vudvordovim tvrdnjama oštro se suprotstavljaju funkcioneri administracije.

Retko se događa da neka knjiga izazove takvu uzbunu na najvišim nivoima američke vlade. Nova knjiga Boba Vudvorda uzrokovala je oštro sročena saopštenja iz Bele kuće, a visoki funkcioneri administracije gostovali su na televiziji kako bi negirali glavne tvrdnje iznete u njoj. Bela kuća je bila odlučna u nameri da iznese svoju verziju događaja u Iraku, pre nego što je mreža CBS sinoć emitovala ekskluzivni intervju sa Vudvordom u kome je on optužio predsednika Buša da «ne govori istinu» o sve većem nasilju i sve težoj situaciji u Iraku. Vudvord ukazuje da je administracija objavila predvidjanje da će, tokom sledećih 12 meseci, doći do smirivanja nasilja – samo par dana pošto su obaveštajni stručnjaci zaključili da će tokom 2007. najverovatnije doći do povećanja nasilja. On piše da unutar administracije nema saglasnosti o glavnim ciljevima u Iraku, tako da neki od zvaničnika kažu da je američka strategija da očiste zmelju od pobunjenika i izgrade trajne demokratske institucije, dok drugi tvrde da takve aktivnosti moraju da preudzmu sami Iračani. Vudvord takođe tvrdi da su neki od zvaničnika u Beloj kući pokretali akcije za smenu sekretara za odbranu, Donalda Rasmfelda, ali da su se tome usprotivili predsednik Buš i potpredsednik Čejni. Bob Vudvord kaže da je dve godine potrošio istražujući informacija za knjigu i intervjuišući preko dve stotine bivših i sadašnjih funkcionera administracije, kao i drugih osoba povezanih sa Belom kućom. Potretu administracije zaokupljene međusobnim borbama i otuđene od realnosti, kako je prikazao Vudvord, oštro su se suprotstavili predsednikovi najbliži saradnici. Gostujući u programu mreže CNN, savetnik Bele kuće Den Bartlet je ukazao da nije istina da predsednik Buš nije priznao postojanje teškoća i izazova u Iraku.

«U velikom broju svojih javnih nastupa pred Amerikancima predsednik nije skrivao teškoće u ovom ratu. Prošle i početkom ove godine, održao je seriju govora u kojima je rekao kako smo počinili neke greške, kako smo promenili način obuke iračkih snaga bezbednosti, na primer. Što se tiče ove knjige, moram priznati da sam zbunjen kako je on došao do ovakvog naslova, do glavne ideje knjige, pošto smatram da dokazi izneti u njoj to ne podržavaju.»

Bartlet je dodao da se, pri formulisanju strategije, predsednik Buš uvek oslanjao na savete i procene koje američkih generala koji služe u Iraku. Bob Vudvord i njegov kolega Karl Bernstin postali su poznati tokom 1970-ih kada su kao novinari Vašington Posta razotkrili takozvani Votergejt skandal, koji je konačno prinudio predsednika Ričarda Niksona da podnese ostavku 1974. Vudvord i dalje radi u Vašington Postu kao autor i urednik. Od vremena Votergejta Vudvord uživa jedinstvenu mogućnost pristupa američkim liderima, uključujući i predsednika Buša, koga je intervjuisao za svoje dve prethodne knjige. Međutim, predsednik Buš nije prihvatio da sa Vudvordom razgovara tokom pripreme ove, najnovije, knjige.

XS
SM
MD
LG