Linkovi

Mušaraf pozvao SAD da ne povuku odmah svoje snage iz Iraka


Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf branio je sporazum koji je njegova vlada nedavno zaključila sa plemenskim vodjama na severozapadu zemlje, dok kritičari kažu da se njime pruža utočište teroristima.

Pre mesec dana pakistanska vlada i pro-talibanske milicije u plemenskim područjima na granici prema Avganitanu zaključile su mirovni sporazum koji je kasnije bio dosta kritikovan. Prema tom sporazumu, pakistanske snage će se povući iz Severnog Vaziristana, a plemenske starešine biće odgovorne za suzbijanje terorističkih napada u tom području. Medjutim, pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je izjavio u nedelju da njegova vlada nije povukla trupe iz pograničnih plemenskih oblasti.

«Nijedan vojnik nije povučen. Nijedan bataljon i nijedan vojnik nisu premešteni. O čemu to ljudi pričaju? Naša vojska je i dalje tamo.»

Mušaraf je istovremeno, u programu tv mreže NBC, izjavio da sporazum koji je zaključila njegova vlada sadrži i odredbu o kojoj se ne može pregovarati.

«Nema aktivnosti al-Kaide, nema aktivnosti Talibana, na našoj strani granice ili preko granice. Mi smo to potpisali i oni su to prihvatili. U čemu je onda problem?»

Avganistanska vlada tvrdi da Taliban koristi pogranično područje unutar Pakistana kao bazu iz koje vrši svoje napade. Pakistanski predsednik je medjutim pozvao avganistansku vladu da prestane da kritikuje njegovu zemlju i da razvije sopstvenu, kako je rekao, protiv-strategiju da bi se suočila sa tim problemom. Predsednik Buš je protekle nedelje bio domaćin predsedniku Mušarafu i njegovom avganistanskom kolegi, Hamidu Karzaiju u Beloj kući. Mušaraf je takodje koristio svoj boravak u Americi da bi promovisao svoje memoare. U svojoj knjizi, Mušaraf iznosi i svoje uverenje da je rat u Iraku učinio svet mnogo opasnijim. Upitan da li je pokrenuo to pitanje sa predsednikom Bušom, Mušaraf je rekao sledeće:

«Nismo razgovarali o tome detaljno. Više sam zainteresovan da umesto o onome što se desilo razgovaram o sadašnjem stanju i o rešenjima problema.»

Mada se nikad nije izjasnio u prilog rata u Iraku. Mušaraf je prešao preko tog pitanja, rekavši «ono što je bilo – završeno je». On je ipak apelovao na SAD da ne povuku odmah svoje snage iz Iraka dok da zemlja ne bude stabilizovana, rekavši da bi naglo povlačenje snaga moglo da ima haotičan efekat na region.

XS
SM
MD
LG