Linkovi

Stejt dipartment: Nijedna strana neće moći da unilateralno odluči o budućem statusu Kosova


Komentarišući prijedlog ustava Srbije u kome je Kosovo definisano kao sastavni dio Srbije, portparol Državnog sekretarijata, Tom Kejsi, rekao je na brifingu za novinare da ni Beograd ni Priština ne mogu unilateralno da odluče o statusu Kosova.

Državni sekretarijat još nije proučio specifičnu formulaciju dokumenta koji je u subotu usvojila Skupština Srbije i to želi da učini prije nego što da zvaničan komentar, ali pozicija Vašingtona u konkretnom slučaju je jasna, kazao je Tom Kejsi.

“Pozicija SAD i cijele međunarodne zajednice je jasna. Podržavamo proces koji će u konačnom rezultirati sporazumom koji je prihvatljiv za sve strane. Na tome predano radi tim Martija Ahtisarija, a u procesu je stalno angažovan i naš izaslanik Frenk Vizner. Međutim, nijedna od strana o ovome neće moći unilateralno da odluči. To će biti nešto do čega će se doći kroz pregovore zasnovane na rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN”, kazao je Kejsi.

Na pitanje da li to znači da Vašington ne prihvata definiciju iz ustava Srbije kao gotovu stvar, Kejsi je samo ponovio da je “međunarodna zajednica jasno stavila do znanja da će konačan status Kosova biti riješen kroz pregovore u kojima je glavni posrednik Marti Ahtisari”.

XS
SM
MD
LG