Linkovi

Nensi Pelosi: Ono što Buš govori nije u skladu sa realnošću


Demokrate u Kongresu iskoristile su objavljivanje nove knjige proslavljenog američkog novinara Boba Vudvorda da potkrepe svoje tvrdnje da predsednik Buš obmanjuje američki narod o situaciji u Iraku.

Demokrate kažu da knjiga «State of denial» (odnosno Stanje poricanja) Boba Vudvorda pruža ubedljive dokaze da predsednik Buš ne govori istinu Amerikancima o ratu u Iraku. Vudvord, koji je ostao simbol istraživačkog novinarstva 1970-ih godina posle «afere Votergejt», u novoj knjizi opisuje duboke podele unutar Bušove administracije kada je reč o toku rata, kao i nesklad izmedju onoga što zvaničnici Bele kuće i Pentagona govore o Iraku javno, i onoga što govore privatno.

Senator Karl Levin iz Mičigena, vodeći Demokrata u Odboru za oružane snage, podseća da prema Vudvordovim podacima, predsednik u novembru 2003. nije želeo da bilo koji član njegovog kabineta prizna postojanje pobune u Iraku.

«On ne želi da prizna realnost. Ako želimo promenu kursa i dinamike u Iraku, moramo da okončamo ovo stanje poricanja, i suočimo predsednika i njegovu administraciju sa realnošću. Ako želimo da pojačamo šanse za uspeh u Iraku, ključna je promena kursa, a da bi se to desilo, predsednik mora da prestane da tvrdoglavo insistira na tome da je u Iraku «sve sasvim u redu».

U Predstavničkom domu, predstavnica Kalifornije Nensi Pelozi izrekla je sličan komentar.

«Ja ne znam da li predsednik ne želi da čuje ništa sa čim se ne slaže, ili mu njegovi savetnici ne predočavaju činjenice, ali u svakom slučaju ono što on govori nije u skladu sa realnošću.»

Bob Vudvord u novoj knjizi piše da je predsednikov bivši šef kabineta Endi Kard u dva navrata pokušao da ubedi Buša da otpusti sekretara za odbranu, Donalda Ramsfelda. Predsednik je to odbio.

Portparol Bele kuće, Toni Snou, odbacuje navode iz Vudvordove knjige.

«Ta knjiga je, da tako kažem, kao šećerna vuna. Ona se topi pri dodiru. I ranije smo čitali tu knjigu. Ona ponavlja nešto što smo čuli u nizu drugih knjiga koje su izašle ove godine, u kojima ljudi razmatraju stare diskusije u pogledu broja vojnika. Bob Vudvord je čovek koji iznosi detalje koje drugi nemaju.»

Snou je takodje reagovao na komentare koje je Vudvord izneo u intervjuu političkom programu «60 Minutes» na CBS-u. Novinar je naveo da Bušova administracija nije otkrila pune dimenzije nasilja protiv američkih vojnika u Iraku.

«Kada se, na primer, govori o napadima na naše vojnike, to je nešto o čemu predsednik dobija redovne izveštaje, i sa čim su upoznati i Ameriaknci. Niko ne pokušava da nekog obmane u vezi sa tim podacima».

U intervjuu TV mreži CBS, koji će u celini biti emitovan u nedelju uveče, Vudvord kaže da se u Iraku nedeljno dogodi najmanje 800 napada na američke vojnike – odnosno četiri napada svakog sata. On kaže da se situacija pogoršava, uprkos onome što američki zvaničnici govore u javnosti.XS
SM
MD
LG