Linkovi

Državni sekretar Kondoliza Rajs kreće na petodnevnu turneju po Bliskom istoku


Državni sekretar Kondoliza Rajs kreće na petodnevnu turneju po Bliskom istoku

Očekuje se da će se Rajs sastati saudijskim kraljem Abdulom i razgovarati sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom i ministrom inostanih poslova Abul Geitom. Državni sekretar će se kasnije sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Presednik Buš je izjavio da šalje Kondolizu Rajs u region kako bi predvodila diplomatske napore u ciju angažovanja umerenih lidera u regionu da pomognu Palestincima da reformišu svoje bezbednosne snage i podrže izraelsko-palestinski mirovni proces. Sekretar Rajs je poslednji put boravila u regionu u julu, tokom sukoba Izraela i ekstremista Hezbolaha.

Gotovo sve izraelske snage u Libanu završile povlačenje

Gotovo sve izraelske snage u Libanu završile su povlačenje, osim manje jedinice stacionirane u jednom selu na granici. Šef snaga UN u Libanu izjavio je da je ta jedinica ostala u selu Gadžar, koje se nalazi na granici izmedju Libana i dela sirijske teritorije pod izraelskom okupacijom. Komandant snaga UN, general-major Alen Pelegrini, rekao je da očekuje da i ta jedinica budu povučene kasnije ove nedelje. Izrael je poslao 10 hiljada vojnika u južni Liban kako bi se brili sa gerilcima Hezbolaha. Rezolucijom UN o primirju predvidjeno je puno povlačenje Izraela i razmeštanje medjunarodnih mirovnih snaga i libanske vojske na jugu Libana.

Sukobi dve rivalske palestinske frakcije

Sukobi dve rivalske palestinske frakcije, koji su izbili je u pojasu Gaze, izazvani su protestima zbog neisplaćenih plata državnim službenicima i zastoja u formiranju vlade nacionalnog jedinstva. Javljeno je da je sedmoro ljudi ubijeno, dok su desetine ranjene u jednom od najtežih nasilja otkako je Hamas preuzeo vlast. Sukobi su navodno počeli nakon što su Hamasove bezbednosne snage pokušale da zaustave proteste policajaca koji zahtevaju isplatu zakasnlih plata od vlade koju predvodi Hamas. Do pucnjave je došlo u blizini zgrade palestinskog parlamenta u Gaza Sitiju, a javljeno je i o okršajima u mestu Kan Junis. Kasnije su demonstranti i naoružani pripadnici Fataha, lojalnog predsedniku Mahmudu Abasu, upali u praznu zgradu palestinske vlade, u Ramali, i podmetnuli požar u nekim prostorijama.

Anti-terorističke jedinice ubile Favaza al Rabeijea u predgradju Sane

Bezbednosne snage Jemena saopštile su da su usmrtile begunca osudjenog za bombaški napad na francuski tanker 2002. godine. Zvaničnici su naveli da su anti-terorističke jedinice ubile Favaza al Rabeijea tokom racije jedne kuće u predgradju prestonice Sane. Još jedan osumnjičeni pripadnik Al Kaide Muhamed al Dulaimi takodje je ubijen tokom te pucnjave. Al Rabeije je osudjen na smrtnu kaznu prošle godine zbog njegovog učešća u samoubilačkom bombaškom napadu na tanker z naftu «Limburg» u kojem je ubijen jedan član posade i ispušteno je desetine hiljada barela nafte u blizini jemenske obale. Jedan jemenski državljanin i još 22 osobe povezane sa Al Kaidom pobegle su iz zatvora u februaru. Od tada nekoliko begunaca se predalo ili je uhapšeno, a za većinom se traga.

Grupa napadača otela 26 radnika u zapadnom delu Bagdada

Irački zvaničnici saopštili su da je grupa napadača otela 26 radnika iz jedne fabrike za preradu mesa u zapadnom delu Bagdada. Prilikom otmice napadači su ukrali i dva kamiona – hladnjače. U medjuvremenu, visoki zvaničnik iračkih snaga bezbednosti izjavio je da su one blizu toga da uhvate ili ubiju vodju al Kaide u Iraku, Abu Ajuba al-Masrija. Iračke vlasti su danas objavile video snimak na kojem Masri objašnjava pobunjenicima kako da naprave automobil – bombu. Irački savetnik zanacionalnu bezbednost Movafak al-Rubaije rekao je tim povodom da su Masrijevi dani odbrojani.

Putin optužio Gruziju da želi namerno isprovocirti Rusiju

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Gruziju da je želela da namerno isprovocira Rusiju hapšenjem četvorice ruskih oficira pod optužbama za špijunažu. Govoreći na početku današnjeg sastanka o Gruziji, Putin je rekao da se gruzijski lideri ponašaju kao šef KGB-a za vreme Staljinove diktature - Lavrentij Berija. Putin je dodao da su ruski oficiri uhapšeni uprkos činjenici da je Rusija ispoštovala sve sporazume o povlačenju svojih snaga iz Gruzije. Ranije danas, komndant ruskih snaga u regionu Kavkaza, general Andrej Popov, izjavio je da da su ruske trupe u stanju visoke pripravnosti i da su spremne da upotrebe smrtonosnu silu da bi se odbranile. Moskva je, inače, odbacila optužbe za špijunažu i zatražila da ruski oficiri budu oslobodjeni. U znak protesta, ruski ambasador u Tbilisiju je opozvan, dok je ruskim državljanima preporučeno da napuste Gruziju, a povlačenje ruskih trupa je zaustavljeno. Ruska vlada je zatražila i hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, dok su NATO i OEBS pozvali Moskvu i Tbilisi da se uzdrže od daljih provokacija.

Baroso pozvao na mirno rešenje nasilja u Darfuru

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso pozvao je, tokom posete Sudanu, vladu te zemlje da pronadje mirno rešenje za nasilje u pokrajini Darfur. Baroso je odlučio da poseti Sudan nakon što je sudanska vlada odbila da dozvoli da mirovne snage UN preuzmu mirovnu operaciju u Darfuru. Baroso se juče sastao sa sudanskim predsednikoim Omarom al-Baširom u Kartumu. On je kasnije saopštio da je od Bašira zatražio da se sudanska vlada uključi u politički dijalog kako bi se došlo d trajnog mira u Darfuru. Baroso je zauzeo nešto mekši stav prema situaciji u Darfuru od SAD. Državni sekretar Kondoliza Rajs je prošle nedelje pozvala sudansku vladu da izabere izmedju saradnje i konfrontacije.

XS
SM
MD
LG