Linkovi

J.W. Meriot upravlja jednim od najvećih lanaca hotela u svetu


”Meriot International” ima 2.800 hotela u 70 zemalja, sa godišnjim prihodom od više od 11 milijardi dolara.

Posetioci sedišta kompanije” Meriot International ” u Betesdi, kraj Vašingtona, često su impresionirani luksuznim dekorom i brojnim umetničkim eksponatima. Medjutim, ta svetska hotelska imperija, kojom sada kao njen predsednik upravlja J.W. Meriot, mladji, počela je veoma skromno, kao kiosk za bezalkoholna pića koji je njegov otac, Džon Vilard Meriot, otvorio u centru Vašingtona, 20. maja, 1927. Meriot stariji je kasnije otvorio lanac restorana pod imenom “Hot Šops” (Hot Shopps). Njegov sin, J.W. Meriot , mladji -- zvani Bil -- rodjen 1932., govori o danima svoje mladosti u tim jeftinim porodičnim restoranima.

“Iz ranog detinjstva se sećam kako sam čekao na oca, da završi radni dan, nakon što bi smo moja majka i ja automobilom došli do našeg restorana ”Hot Šop” na aveniji Džordžija. Tu bi smo ga dugo čekali da završi posao kakobi smo otišli kući na večeru. To je bilo 1936. ili 37.”

Kako su restorani ” Hot Šops” postajali sve uspešniji, Meriot stariji se sve više angažovao u poslovnim aktivnostima i pred kraj 1930. organizvao jedan od prvih servisa za pripremu hrane za putničke avionske letove i potpisao ugovore sa nekoliko tadašnjih avio-kompanija. Bil Meriot kaže da je u porodici Meriot razvijanje novih poslova bila svakodnevna tema -- kod kuće, za večerom ili kada se izlazilo na večeru.

“Često smo odlazili da ručamo ili večeramo u naše restorane “Hot Šops”pa smo odrasli uz miris hamburgera i prženih krompira. Porodica je bila u tom biznisu i nikada nije izašla iz njega.”

Mada je Bil Meriot naučio puno o ugostiteljstvu od J.W. Meriota starijeg, on kaže da njegov otac nije nikada vršio pritisak na njega da preuzme porodični biznis.

“Uvek je govorio da je to pretežak posao i da moram sam da odlučim. To je bio strogo moj izbor.”

Pre 50 godina, Meriotov otac je primetio kako su hoteli, odnosno moteli, pored autoputeva širom SAD postajali sve popularniji. Jedini veći hotelski lanac u to vreme, ” Holidej In”, bio je još na začetku.

“Neko ko je radio za mog oca postavio mu je pitanje, “ Zašto tamo ne izgradiš motel? To je bilo početkom 1950-tih, kada su ljudi počeli da putuju svojim automobilima i želeli da odsedaju odmah pored autoputa kako ne bi morali da idu u centar grada. On je sagradio motel sa 375 soba i nazvao ga najvećih motelom na svetu. Taj motel je otvoren 1956.

Washington, D.C." hspace=2 src="/serbian/images/Marriott-Residence-in-Capit.jpg" width=115 align=right vspace=2 border=0>U medjuvrmeenu, Bil Meriot je diplomirao ekonomiju bankarstva na univerzitetu države Juta, i služio kao oficir u američkoj ratnoj mornarici. 1956 godine pridružio se uspešnoj kompaniji svoga oca i 1972. postao glavni direktor. Džon Vilard Meriot stariji preminuo je 1985. U to vreme, lanac hotela koji je on stvorio, već je imao globalni karakter, sa luksiznim hotelima, prvoklasnim dvoranama za balove i konferencijskim prostorijama.

Od kako je preuzeo kontrolu nad kompanijom, Bil Meriot je obezbedio da hoteli evoluiraju i zadovolje promenjive zaheve gostiju sa takvim inovacijama kao što su Internet, DVD plejeri, kvalitetnija posteljinom i drugo. Bil Meriot kaže da se uprkos rastućoj složenosti kompanije, glavni operativni principi zansivaju ma mormonskoj veri, koju je nasledio od svog oca.

“Naša crkva veruje u porodične vrednosti--biti dobar prema ljudima i dati im šansu. Moj otac je bio veoma dobar prema svojim službenicima i plaćao im koliko je mogao. On je uplaćivao njihovo zdravstveno osiguranje još od 1930-tih, kada niko to nije činio.

Mada je Bil Meriot ponosan širokim diapazonom hotela kojima operiše njegova kompanija, od luksuznih Ric Karlton do skromnih Ferfild Ins. On kaže da je najponosniji na svojih 143,000 zaposlenih i na izvanredne usluge koje oni pružaju hotelskim gostima, širom sveta.

“Uspeli smo da prenesemo našu kulturu brige o ljudima --širom sveta“

Pored liderske uloge u svojoj kompaniji ” Meriot International” , J.W. Meriot, mladji je posvećen svojoj porodici. On takodje služi u upravnim odborima mnogih organizacija. Njegova velikodušna predanost radu za dobrobit javnosti, kao što sunjegovi uspešni poslovni poduhvati, odražava njegov oprobani talent za brigu o ljudima --širom sveta.


XS
SM
MD
LG