Linkovi

Najnovija istraživanja o globalnom zagrevanju izazivaju uznemirenje


Prema tim rezultatima, samo dva stepena nas deli od rekordne temperature zabeležene pre milion godina, a naučnici kažu da je malo verovatno da se to neće dogoditi.

Dva stepena više ne zvuči mnogo, ali naučnici kažu da će narednih četiri do pet decenija biti vrelo - dolaze nam talasi vrućina, šumski požari i duže suše, a glečeri i snežni pokrivači sve manje će natapati doline. Mnoge biljke i životinje jednostavno neće moći da se prilagode.

”Našoj deci današnji ekosistemi biće sasvim drugačiji. Za moje unuke život na zemlji neće biti lak.“

Tropske bolesti, kao što su malarija, virus zapadnog Nila i druge infekcije bakterijama koje žive u vodi, verovatno će se širiti na sever, čak do Kanade. Zbog rasta nivoa mora u narednih pet decenija mnoge obale u svetu izgledaće kao sela na Aljasci, potkopana arktičkim vodama.

Autor studije, Džejms Hansen, kaže da ono što možemo da učinimo danas jeste da promenimo ono što će se dogadjati posle 2050. godine. Ako danas počnemo da smanjujemo oslobadjanje ugljendioksida temperatura će se vratiti na normalu.

”Ako temperatura poraste za 3 do 5 stepeni, ko zna šta će biti. Nemamo nikakve primere u poslednjih milion godina, ali planeta će biti dramatično drugačija.“

XS
SM
MD
LG