Linkovi

Nemci različito doživljavaju i ocenjuju stanje u svojoj zemlji


Nemci na nekada socijalističkom istoku i na zapadu zemlje, i 16 godina posle ujedinjenja dve nemačke države, različito doživljavaju i ocenjuju stanje u svojoj zemlji.

Ispitivanje javnog mnjenja, načinjeno povodom Dana jedinstva 3. oktobra, pokazalo je da je funkcionisanjem nemačke demokratije zadovoljan svaki drugi zapadni Nemac, ali samo 27 odsto ljudi na istoku zemlje. Građani nekada socijalističkog dela zemlje i dalje imaju i bitno manje poverenja u ustavne organe, saveznu vladu i poliičke stranke. No, o načelnoj vrednosti demokratije istočni i zapadni Nemci se slažu – više od 90 odsto svih građana smatra da je demokratija kao državna forma bolja od svih ostalih.

Karakteristično je da posle 16 godina zajedničkog života Nemci različito gledaju na problem ravnopravnosti polova, uprkos večitih kritika na račun „državno propisane polne ravnopravnosti u socijalizmu“ Nemačkoj DR. Na zapadu tek trećina muškaraca i 59 odsto žena smatra da je diskriminacija žena problem, na istoku tako misli čak polovina muškaraca i skoro dve trećine žena.

U Nemačkoj se na saveznom i pokrajinskom nivou slave, kao neradni dani, mnogobrojni crkveni praznici. Ali, izuzev 3. oktobra nema nijednog praznika koji je vezan za neki od značajnih događaja iz dugačke nemačke nacionalne istorije. Utoliko se više ističe značaj Dana jedinstva. Predsednik Nemačke centrale za političko obrazovanje ocenio je da „3. oktobar pokazuje da u nemačkoj istoriji ne postoje samo negativne, već i pozitivne činjenice“.

No, uprkos tome, većina građana Nemačke smatra da Dan nemačkog jedinstva nije razlog za slavlje, ali im se dopada što je to neradni dan. Trećeg oktobra 1990. je parlament nekadašnje socijalističke Nemačke Demokratske Republike doneo odluku o pripajanju Saveznoj Republici Nemačkoj. Ispitivanje javnog mnjenja instituta „Forza“ pokazalo je da 68 odsto građana nema ličnog razloga za proslavljanje ovog dana.

Mnogi građani ionako smatraju da je 3. oktobar loše izabran kao državni praznik, i da bi kao Dan jedinstva trebalo da bude slavljen 9. novembar, dan kada je posle dugotrajnih demonstracija protivnika komunističkog režima Eriha Honekera otvoren Berlinski zid. No, uprkos nedostatku razloga za slavlje, 80 odsto nemačkih građana protivi se ukidanju Dana jedinstva kao državnog praznika i želi da 3. oktobar ostane neradni dan. Do sada su ekonomski stručnjaci više puta predlagali da se, u cilju većeg privrednog rasta, ukine Dan jedinstva kao neradnidan.

U današnjoj video-poruci povodom 3.oktobra je savezna kancelarka Angela Merkel pozvala građane na zapadu zemlje da se jače angažuju za obnovu nekada socijalističkog istoka. Rekla je da je nezaposlenost na istoku dvostruko veća od one na zapadu i da mladi imaju teškoća u iznalaženju mesta za stručnu praksu, ali je istakla i da su na istoku zemlje od ujedinjenja postignuti značajni uspesi, na primer u oblasti zaštite životne sredine ili očuvanja kulturnog nasleđa. Od ujedinjenja do danas je za obnovu nekada socijalističkog istoka zemlje utrošeno oko 1.500 milijardi evra.

XS
SM
MD
LG