Linkovi

Primošten: Zvaničnici na proslavi rođendana Mihaila Gorbačova


Mnogobrojni visoki gosti zahvalili su danas u Primoštenu bivšem sovjetskom predsedniku Mihailu Gorbačovu na političkim i privrednim reformama, koje su krajem 20. veka pomogle uvođenju demokratije u istočnoj Evropi.

Na proslavi 75. rođendana poslednjeg predsednika SSSR-a, bili su hrvatski predsednik Stjepan Mesić, bivši rumunski predsednik Emil Konstantinesku, nekadašnji mađarki ministar spoljnih poslova Janošs Martonji,i bivši francuski ministar spoljnih poslova Rolan Dima i druge visoke ličnosti.

Obeležavanje rođendana Gorbačova počelo je konferencijom o 20. godina perestrojke i njenom uticaju na savremenu globalnu politiku na kojoj su učesnici preneli svoja iskustva o prelomnim događajima pada SSSR-a i komunističkog bloka.

U posebnom video obraćanju učesnicima skupa, bivši američki predsednik Džordž Buš stariji nazvao je Gorbačova herojem tranzicije. Mesić je ocenio da je Gorbačov svetski reformator i dodao da je on "izveo svet iz vremena opasnog bipolarizma i otvorio vrata multipolarnosti, a reforme koje je inicirao i danas menjaju svet". Proslava rođendana završava se večeras svečanom večerom i vatrometom za oko 200 gostiju.

XS
SM
MD
LG