Linkovi

Internet sajt čiji je slogan  “vi letite – mi sadimo”


Avio-putnici koji brinu o zaštiti prirodne okoline, sada su u mogućnosti da putem jedne internet stranice, uplaćuju novac za sadjenje drveća, kako bi se ublažila šteta koju nanose avioni.

Gorivo koje se potroši tokom leta prizvodi ugljen dioksid, za koji naučnici tvrde da doprinosi globalnom zagrevanju. Biljke, odnosno drveće, upijaju ugljen diosid I prerađuju ga pomoću procesa foto-sinteze. Internet sajt na adresi www.treeflights.com, čiji slogan je “vi letite – mi sadimo”, zasadiće drvo u jednoj šumi u Velsu, za svaku donaciju od 19 ili više dolara.

Osnivač sajta Ru Hartvel napominje da je u pitanju jednostavna ideja koja pomaže našoj planeti.

“Letenje dosta škodi planeti, dok je sađenje drveća ekološki pozitvivna aktivnost, kojom se pokušava ispraviti šteta koju nanose avioni.”

Hartvel dodaje da drveću treba dugo da poraste pa vaša akcija ne znači da je će ugljendioksid nastao tokom vašeg leta biti neutralisan.

“Vrlo je važno da ste svesni da, kada zasadite drvo, to nije nešto što činite zbog sebe. To je dugoročan projekat I nije brzo rešenje. Kao ljudska bića, navikli smo da razmišljamo u rasponu od sedmicu ili dve, ili možda godinu dana. Da bi smo zaista savladali ovaj problem, moramo da razmišljamo od 50 do 100 godina unapred. O tome je reč. To je nešto što činite za buduće generacije.”

Putnici mogu da izaberu kakvu vrstu drveta žele da zasade – brezu, hrast, topolu ili vrbu. Iako je sve smešteno u Velsu, gde Hartvel živi, ljudi iz celog sveta plaćaju za sađenje drveća.

“Ono što se ne sme zaboraviti jeste da je atmosfera zajednička, zato nije važno u kom delu sveta, letite niti gde je drvo zasađeno. Razorne posledice letenja su identične, a korist od zasađenog drveta je ista, bez obzira na mesto na kome je ono posađeno.”

Ako to žele, putnici mogu čak I da usvoje drvo. Hartvel objašnjava da donatori mogu, takođe, da obiđu jednu od tri lokacije u Velsu na kojima se drveće sadi, pošto svako drvo ima svoj broj. Frančeska Atala, koja je dala donaciju sajtu, naglašava da sađenje drveća ne eliminiše negativni uticaj avio prevoza u potpunosti, ali predstavlja korak u dobrom pravcu.

“Ja mnogo putujem, zbog posla. Mnogo koristim avione, železnicu i automobile, pa smatram da je ovo način da uzvratim. Znam da to neće doneti promene sutra, ali će predstavljati promenu za sledeću generaciju. To je veoma spor, veoma strpljiv, način da se planeti nešto vrati, ali smatram da ima smisla.”

Prema podacima ureda za saobraćajnu statistiku, tokom 2005.godine američke avio kompanije prevezle su 746 miliona putnika, tokom 11 miliona letova. Očekuje se da će se te brojke samo povećavati. Hartnel se nada da će uskoro sklopiti sporazum sa kompanijama u vazuhoplovnoj industriji, što bi trebalo da stvori preuslove da se veći broj putnika odluči da pomogne treeflight sajt.

XS
SM
MD
LG