Linkovi

Pronađena olupina brazilskog aviona koji se juče srušio sa 155 putnika i članova posade


Brazilski predsednik Inasio Luiš Lula da Silva proglasio je danas trodnevnu žalost zbog nesreće Boinga 737 u kojoj je, kako se strahuje, život izgubilo 155 ljudi. Lula da Silva je izjavio da nema znakova da u nesreći ima preživelih. Ako bilans žrtava bude i zvanično potvrdjen, to će biti najteža avionska nesreća u istoriji Brazila. Predstavnici spasilačkih ekipa rekli su da su šanse da je nesreću preživeo neko od putnika ili članova posade gotovo nikakve.

Spasilački avioni pronašli su danas olupinu brazilskog aviona koji je sinoć nestao iznad prašuma Amazonije, sa 155 putnika i članova posade. Avion je pronađen u državi Mato Groso u veoma nepristupačnoj oblasti.

Avion tipa "boing 737-800" leteo je na liniji Manaus-Brazilija, a sa radara je nestao sinoć. Prema nekim informacijam došlo jedo sudara sa manjim avionom "legasi", koji je zatim zatražio da hitno sleti na najbliži aerodrom. Brazilski mediji su preneli da je pilot aviona "legasi" rekao da je za vreme leta osetio udar, posle čega je deo jednog avionskog krila oštećen. Putnici tog aviona nisu povređeni u incidentu.

Upravnik farme u gradu Peiksoto de Azevedo u Matu Grosu rekao je da su zaposleni na obližnjoj farmi videli sinoć kako veliki avion leti nisko, a zatim nestaje.

"Ljudi su videli da avion čudno leti, a zatim gubi visinu. Ovde su šume guste, pa su izgubili avion iz vida zbog drveća", rekao je on.

Avio je kupljen od Boinga polovinom septembra i imao je samo 200 sati leta, saopštila je avio kompanija Gol. U poslednjoj velikoj avionskoj nesreći u Brazilu 33 osobe je poginulo kada se avion jedne regionalne kompanije srušio u Amazon 14. maja
2004. godine.

XS
SM
MD
LG