Linkovi

Portorož: Dogovoreni novi koraci NATO-a u Afganistanu


U središtu pažnje drugog dana rada nezvanične konferencije NATO-saveza u Portorožu bio je sastanak Savjeta za saradnju NATO-a i Rusije na kojem je ruski ministar odbrane Sergej Ivanov izrazio nezadovoljstvo ponašanjem Gruzije i obnovljenim odnosima te zemlje sa NATO savezom.

NATO pozvao Gruziju u pridruženo članstvo što je Moskva ocijenila kao novi početak hladnoratovske situacije, a odnosi Rusije i Gruzije dodatno su se zakomplikovali upravo pred sastanak u Portorožu, jer su gruzijske vlasti uhapsile petoricu ruskih oficira pod optužbom za špijunažu. Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer pozvao je Rusiju i Gruziju da smanje tenzije i pokažu umjerenost, a pri tom je napomenuo kako će NATO i Rusija nastaviti saradnju u borbi protiv terorizma, te da će jedan ruski brod učestvovati u operacijama NATO-a u Sredozemlju.

Ministri odbrane NATO-a danas su razgovarali i o preobražaju NATO-a u odbrambeni savez kao i o formiranju operativnih snaga koje bi u roku pet dana mogle biti prebačene na bilo koje krizno područje. Juče, prvog dana nezvaničnog sastanka u Portorožu postignut je dogovor o preuzimanju kontrole nad čitavom teritorijom Afganistana, što je ministar odbrane SAD-a Donald Rumsfeld nazvao hrabrim korakom naprijed. Inače, sastanak u Sloveniji priprema je za summit NATO-a koji će se u novembru održati u Rigi, a barem za sada nema najava da će na tom skupu neke od zemalja potencijalnih kandidata dobiti zeleno svjetlo za članstvo u savezu.

XS
SM
MD
LG