Linkovi

Povlačenje pripadnika nemačkih oružanih snaga iz Bosne i Hercegovine


Stručnjak Socijaldemokratske partije Nemačke za odbrambenu politiku Hans-Peter Bartels najavio je danas da bi pripadnici nemačkih oružanih snaga već tokom naredne godine mogli da se povuku iz Bosne i Hercegovine. Letos su mediji već pisali o mogućnosti ne samo da Bundesver ode iz BiH, već da se prepolove snage EUFOR-a.

“Očekujem da će mandat Bundesvera u sastavu EUFOR-a isteći naredne godine“, rekao je Bartels u razgovoru za list „Kelner Štat-Ancajger“. Time bi, kako je rekao, posle Makedonje ovo bila „druga uspešno okončana misija Bundesvera na Balkanu“.

Socijaldemokrate u Berlinu vladaju u koaliciji sa konzervativnim strankama - Hrišćansko-demokratskom unijom kancelarke Angele Merkel i bavarskom Hrišćansko-socijalnom unijom .Pripadnici nemačkih oružanih snaga su od 1996. godine u BiH. Trenutno se u sastavu EUFOR-a nalazi samo još 850 nemačkih vojnika.

Ne samo socijaldemokrate, već još više konzervativci su i proteklih godina u više navrata upozoravali, pozivajući se na činjenicu da se za inostrane vojne misije troši veliki novac nemačkih poreskih platiša, da pripadnici Bundesvera sa Balkana moraju da se vrate čim pre to bude moguće

SPD - političar Bartels ocenio je da „ukoliko nedeljni uizbori u BiH proteknu uspešno i bez napetosti, neće više biti razloga za prisustvo inostranih trupa“. Prema rečima ovog političara, „u izveštajima koje Bundesver dostavlja saveznom parlamentu ionako se već duže vreme ukupna situacija opisuje kao mirna i stabilna“.

Tokom leta su nemački mediji, pozivajući se na nemačke diplomatske izvore u Sarajevu, pisali da će da će broj od 7.000 pripadnika EUFOR-a 2007. godine biti prepolovljen. Navodno se bosanska strana već složile sa ovakvim planovima, a štab EUFOR-a već je počeo da priprema povlačenje velikog broja vojnika. Povratak pripadnika Bundesvera iz Bosne otvorio bi, prema ranijem pisanju medija, vojnu i finansijsku mogućnost za nemačko učešće u medjunarodnoj misiji u Libanu ili nekim drugim regionima.

No, planove o skorom velikom smanjivanju trupa EUFOR-a tada je, kako je prenela nemačka štampa, osporio je visoki predstavnik medjunarodne zajednice za BiH Kristijan Švarc-Šiling.

Nemačka učestvuje u devet medjunarodnih vojnih misija. Najviše pripadnika Bundesvera je u Avganistanu (2.780 vojnika), na Kosovu (2.525 vojnika), u BiH i na rogu Afrike. Manji broj vojnika je i u Sudanu, Gruziji, Etiopiji, Eritreji i u Sredozemlju, a odnedavno i u Kongu i Libanu.

XS
SM
MD
LG