Linkovi

Predsednik Buš: Američki vojnici u Iraku čine bezbednijim svoje sugradjane u domovini


Predsednik Buš kaže da su delovi Nacionalne obaveštajne procene procurili u medije zahvaljujući političkim motivisanoj kampanji uoči predstojećih kongresnih izbora. Buš je sa delova poverljivog dokumenta skinuo oznaku “tajno” kako bi, kako kaže Amerikanci sami mogli da vide kako opozicija pokušava da izmanipuliše obaveštajne podatke kako bi javnost uskratila podršku ratu u Iraku.

"Demokrate ne mogu sediti na dve stolice. Irak može da bude - ili odvraćanje od rata protiv terorizma ili ono što tvrdi obaveštajna zajednica i što tvrde sami teroristi – jedno od ključnih ratišta u borbi protiv terora. Demokrate se ponašaju destruktivno samo da bi pogrešnim informacijama kod američkog naroda opravdali nameru da se povuku iz Iraka”.

Demokrate na drugoj strani, citirajući Nacionalnu obaveštajnu procenu saopštavaju da je pogrešna politika administracije u Iraku i u ratu protiv terora pojačala islamski radikalizam u svetu i da je američku naciju učinila manje bezbednom.

Bušov protivkandidat na prošlim predsedničkim izborima, senator Džon Keri, rekao je u obraćanju postdiplomcima SAIS-a, da taktika Bušove administracije u ratu protiv terorizma ne daje rezultate.

"Istinska mera za tu tvrdnju je to što u svetu nije bilo nikada više terorističkih napada i što se broj terorista koji žele da naude Amerikancima povećao od 11. septembra 2001. To dokaz pogrešne politike administracije."

Keri smatra da je neophodno utvrditi rok za povlačenje američkih snaga iz Iraka, dok predsednik Buš tvrdi suprotno.

“Najveća opasnost ne dolazi od povećanja broja terorista zbog američkog prisustva u Iraku. Najveća opasnost dolazi od potencijalnog povlačenja iz Iraka koje bi ojačalo teroriste i omogućilo im da regrutuju kadar za nove napade u Americi”

Keri oštro kritikuje i politiku administracije u Avganistanu gde se – kako kaže – situacija opasno pogoršava.

"Pobuna talibana preti Karzaijevoj vladi. Trgovina opijumom je porasla za 60 odsto u odnosu na lani. Broj samubilačkih napada je utrostručen, 40 odsto populacije je nezaposleno, a 90 odsto nema redovno snadbijevanje električnom energijom. Rizici su nam poznati. Znamo šta se desilo kada smo pustili da Avgaanistan postane raj za teroriste. Zbog toga smo se, konačno, i našli u svemu ovome”

No predsednik Buš kaže da američke i snage NATO-a u Avganistanu kreću u ofanzivu sa ciljem da poraze pobunjenike.

"Poslednjih meseci, taliban i ekstremisti pokušali su da preuzmu kontrolu, uglavnom na jugu Avganistana. Prilagodili smo taktiku da bi odgovorili na prijetnju i porazili one koji nam prete”.

Novembarski izbori za Kongres, na kojima demokrate pokušavaju da preuzmu kontrolu zakonodavne vlasti, pokrenuli su žustru debatu republikanaca i democrats u vezi sa Irakom i ratom protiv terorizma. Senator Keri je govoreći studentima SAISa odbio da kaže da li namerava da se ponovo kandiduje na izborima za predsednika 2008. godine.

XS
SM
MD
LG