Linkovi

Senat usvojio zakonski predlog o tretmanu osumnjičenih terorista


Senat je usvojio ovaj zakonski predlog sa 65 glasova za prema 34 glasa protiv. Tom merom se uspostavljaju specijalne vojne komisije za sudjenje osumnjičenim teroristima i uvode ograničenja u pogleu metoda njihovog saslušavanja, ali im se ujedno uskraćuje mogućnost da se obraćaju sudovima da bi doveli u pitanje razloge svog pritvaranja. Zakonski predlog predstavlja odgovor na odluku Vrhovnog suda SAD, koji je u junu proglasio nezakonitim sistem vojnih tribunala, koji je uspostavila administracija, ocenivši da on krši američki ustav, kao i Ženevske konvencije. Republikanski senator, Džon Mekkejn, koji je bio ratni zarobljenik u Vijetnamu, pozitivno je ocenio usvojenu meru.

“Zadovoljan sam činjenicom da ovaj akt ne menja i ne redefiniše Ženevske konvencije na bilo koji način. Primena konvencija je očuvana u celini.”

Medjutim, mnoge opozicione demokrate, uključujući i lidera senatske manjine, Herija Rida, iz Nevade, ne slažu se sa tom ocenom navodeći da zakonski predlog ne garantuje pravedne pravosudne standarde i da dozvoljava metode saslušavanja koji sadrže elemente zlostavljanja.

“Lično smatram da je ovaj zakonski predlog neustavan i da će ga Vrhovni sud poništiti tokom narednih godina, a kada se to desi, bićemo ponovo na početku i raspravljati o tome kako da privedemo teroriste pravdi.“

Grupe za zaštitu ljudskih prava se slažu sa tom ocenom ukazujući da zakonski predlog ne dozvoljava osumnjičenima da dovedu u pitanje zakonitost svog pritvaranja pred američkim sudovima. Neznatnom većinom Senat je, pre glasanja o zakonskom predlogu, odbacio amandman kojim bi se osumnjčenim teroristima pružilo to pravo. Republikanci se nadaju da će ovaj zakonski akt moći da koriste kao adut u kampanji uoči izbora 7. novembra pošto žele sebe da prikažu kao čvršće u borbi protiv terorizma od demokrata. Demokrate su, sa svoje strane, optužile republikance da su užurbano progurali ovaj zakonski predlog kroz Kongres upravo zato da bi poboljšali svoje izglede na izborima. Očekuje se da će predsednik Buš uskoro svojim potpisom osnažiti ovaj akt.

XS
SM
MD
LG