Linkovi

Terapija aromatičnim biljem može pomoći obolelima od raka


Hemoterapija i radijacija uobičajena su sredstva u lečenju raka. No, od nedavno, pacijenti Centra za borbu protiv raka ”Anderson“, u Hjustonu u Teksasu, mogu da se leče i na drugi način.

Bolnice obično mirišu na sredstva za sterilisanje i anti - septike. No, u odeljenju za bolje zdravlje hjustonskog Centra ”Anderson“, oseća se miris rascvetane bašte - cveća, citrusa i lekovitog bilja, što vas privlači učionici u kojoj bolničarka, Šeri Perez, dobrovoljno uči pacijente o prednostima aromaterapije:

”Večeras smo se okupili da bismo više saznali o dobrotvornom dejstvu aromatičnog bilja. Volela bih da iznesem osnovne podatke o bezbednom radu sa biljkama, i upoznam vas sa nekim aromatičnim uljima,“ kaže Šeri Perez.

Centar ”Anderson“ je ponosan na razvoj savremenih načina za lečenje svih vrsta raka, ali korišćenje biljnih esencija i ulja ustvari je drevna terapija. Bolničarka Perez ukazuje da se aromaterapija, odnosno korišćenje aromatičnih ulja pojedinih biljaka, koristi hiljadama godina, ali da se danas njime pomaže pacijentima da bolje prihvate visoko - tehnološke i ponekad bolne metode. Ona kaže da neke biljke pomažu u spavanju, smanjenju mučnine, i opštem smirenju. Bolničarka Perez daje okupljenima da pomirišu esencije lavande, ruzmarina, nane, lovora, i drugih biljaka. Ona kaže da svaki miris nadražuje deo mozga u kojem su pohranjena stara i potisnuta sećanja, zbog čega različito reagujemo.

Pacijenti treba da obaveste lekara ako koriste aromaterapiju, jer neka ulja mogu da dospeju do krvotoka i utiču na dejstvo lekova protiv raka, kaže Šeri Perez, i dodaje da neke vrste aromatičnog bilja ne bi trebalo koristiti pre okončanja tretmana za rak. ... Pre pet godina, u Centru ”Anderson“ počela su istraživanja alternativnih terapija kao što su akupunktura, masaža, i muzika. Bolničarka Perez kaže da su lekari više radoznali nego što su odbojni, prema alternativnim pristupima. Oni bi pre svega želeli da saznaju da li alternativne metode pomažu pacijentima da bolje reaguju na bol i stres tokom lečenja od raka.

XS
SM
MD
LG