Linkovi

U SAD ima mnogo dece koju podižu babe i dede


Odavno je poznato da je za decu dobro da odrastaju u bliskom kontaktu sa babama i dedama. Medjutim, američki Biro za popis stanovništva kaže da u Americi dva i po miliona baba i deda igra ulogu roditelja.

Prema Birou za popis stanovništva više od šest i po miliona dece u Americi odrasta uz babe i dede umesto uz roditelje. Taj broj je mali u poredjenju sa nekim zemljama u kojima je gotovo čitava jedna generacije izgubljena zbog ejdsa - ali je u porastu. Dona Bats, izvršna direktorka neprofitne organizacije Ujedinjene generacije, koja radi na unapredjenju životnog standarda ostarelih lica i dece u Americi, kaže da postoje mnogi razlozi zbog kojih babe i dede preuzimaju ulogu roditelja:

”Svako društveno zlo može da bude razlog, ali na prvom mestu je zavisnost od droga i alkohola, kao i posledice te zavisnosti.“

Terija Drejton potvrdjuje to iz sopstvenog iskustva organizatora sastanaka na kojima babe i dede koji sami podižu svoje unuke razmenjuju iskustva i pomažu jedni drugima:

”Volela bih kada bi roditelji ponekad pomogli u nečemu, kako bi babe i dede mogli da predahnu, da odu na odmor ili bar da malo posede kod kuće i ne rade ništa.“

Babe i dede koji dolaze na te sastanke takodje ponekad misle na odmor, ali kažu da su zadovoljni što su svojim unucima osigurali porodični život. Kerol Mur odgaja svoju praunuku Mišej, od njene šeste godine:

”Ja imam 66, a ona 13 godina. Nisam više mlada i brza, kao što sam nekad bila, ali mogu mnogo toga da uradim i drago mi je što to radim za nju. Jednostavno sam jednoga dana odlučila da ću to da učinim, da ću da se potrudim da ona ima bolji život.“

Džesi Kolman čini isto za svog devetogodišnjeg unuka i za osmogodišnje blizance svoje nećake. Ona kaže da nije planirala da u 55. godini podiže decu, pogotovu ne bebe. Ali ona i ne razmišlja o tome kakav bi joj bio život bez te odgovornosti:

”Porodica mi je važnija od svega. Mislim da isto to čine sve babe koje vide kroz kakve teškoće prolaze njihovi unuci. Time im daju šansu u životu, jer deci je potrebno da ih neko voli. Nisu ona tražila da se nadju u takvoj situaciji.“

Kako je rekao jedan od učesnika na sastanku: odgajanje unuka ima svoje dobre i loše strane. Zabavno je opet se igrati sa decom, ali je to i velika odgovornost. Prema najnovijim podacima, od poslednjeg popisa stanovništa u Americi, broj dece o čijem odgoju se brinu babe i dede porastao je za novih 200 hiljada.

XS
SM
MD
LG