Linkovi

Udeo digitalne grafike u otkriću nafte u Meksičkom zalivu


Super-kompjuteri, matematičke formule i prodori u digitalnoj grafici imali su udeo u nedavnom široko publikovanom otkriću nafte u Meksičkom zalivu. Zamislite da bušite naftovod od vrha Maunt Everesta – 8,850 metara – to je i dalje najviša planina na svetu.

To je otprilike dubina koju su geolozi dostigli sa jedne naftne platforme u Meksičkom zalivu da bi došli do nafte. Oprema koja je upotrebljena postavila je rekorde u pgledu pritiska, dubine i izdržljivosti na velikim podmorskim dubinama. Evo šta kaže geofizičar Rodžer Anderson

«To je zaista krajnja granica kada se radi o podmorskim bušotinama,» kaže on.

Bušotina je uključila 2,100 metara dubine mora i zatim još oko šest kilometara bušenja podmorskog dna kroz slojeve okamenjene soli do jednog drevnog sloja stena. Prodori u seizmičkoj grafici, stabilizaciji naftnih platformi i korišćenju kompjutera omogućili su ovaj uspeh. Kompjuteri proračunavaju veličinu i lokaciju verovatnih nalazišta nafte i pomažu da se bušilice navode na odredjeno mesto. Ipak, Anderson kaže da je to riskantan posao.

«Na neki način to je kao igra pokera - neko mora da preduzme rizik da bi industrija u celini mogla da ide napred».

Amerikanci godišnje troše oko sedam i po milijardi barela nafte. Analitičari procenjuju da bi novootkriveno nalazište moglo da sadrži izmedju tri i 15 milijardi barela nafte i prirodnog gasa. Ali, postoje i planovi za dodatna bušenja u području Meksičkog zaliva. Za sada nije saopšteno kako će nafta i gas sa ovog nalazišta biti transportovani na kopno, osim da će to biti teško, skupo i da će zahtevati niz godina.

XS
SM
MD
LG