Linkovi

Stručnjaci: Očekuje se pojava ptičijeg gripa


Pravci kretanja ptica selica su isti svake godine i mora se očekivati pojava ptičjeg gripa u Vojvodini, ali i u južnim delovima Balkana, poručeno je sa okruglog stola u ulozi medija u pandemiji ptičijeg gripa u Nišu.

Epidemiolog niškog Instituta za zaštitu zdravlja Bratislav Tiodorović rekao je da javnost u Srbiji mora da se pokrene i motiviše da se pripremi za borbu protiv pandemije ptičjeg gripa.

"Nema dileme da će pandemije biti", rekao je Tiodorović i istakao da nije problem ptičiji grip - već to što bi on mogao da dobije novu formu za koju svet nije spreman.

Tiodorović je kazao da je u svetu od ptičijeg gripa obolela 251 osoba a da ih je umrlo 147. Predsednik Radne grupe za primenu plana pre i u toku pandemije gripa Predrag Kon rekao je da se ne postavlja pitanje da li će biti pandemije ptičijeg gripa, već koliko Srbija za nju spremna. On je naglasio da zdravstveni radnici moraju da uspostave partnerski odnos sa medijima koji će o pandemiji gripa obaveštavati javnost tačno i istinito.

XS
SM
MD
LG