Linkovi

Frid: Predlog za status Kosova imaće odredbe o zaštiti baštine


Predlog za rešenje statusa Kosova koji će izraditi specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari mora sadržati odredbe kojima će se štititi istorijsko nasledje zajednica na Kosovu i odredbe koje se tiču decentralizacije, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid.

"Marti Ahtisari je odgovoran za donošenje predloga i sporazuma sa detaljima koji se tiču budućeg statusa, rekao je Frid u Mitrovici, na kraju dvodnevne posete Kosovu.

"Status mora uključiti i odredbe kojima će se štititi i poštovati istorijsko nasledje kosovskih zajednica. U takve odredbe uključiće se i decentralizacija, koja nije izvor slabosti, već izvor snage", rekao je Frid.

Kosovo, prema njegovim rečima, "zaslužuje da brine o svojoj budućnosti".

"Moramo krenuti napred, ali tako da prava svih etničkih zajednica budu priznata", kazao je Danijel Frid i poručio da je Kontakt grupa odlučna da to učini i da će "medjunarodna zajednica ostati prisutna na ovim prostorima i po donošenju rešenja za status".

Medjunarodno prisustvo na Kosovu biće "veoma aktivno" jer, kako je objasnio, "odluku o statusu nije potrebno samo doneti, već treba da bude i primenjena".

Pomoćnik Kondolize Rajs zadužen za Evropu ocenio je da bi rešenje postignuto pregovorima bilo najpoželjnije i da bi takvo rešenje potvrdilo stav da nema povratka na stanje pre 1999, kao i da je status kvo neodrživ.

Tadić: Srbiju očekuje jedan od najtežih perioda u njenoj istoriji

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da zemlju u narednih šest meseci očekuje jedan od najtežih perioda u njenoj istoriji.

Predsednik Tadić smatra da pred Srbijom postoje samo dva moguća izbora - jedan je evropska budućnost, a druga je povratak u balkansku prošlost. Rešenje za Kosovo ne sme se požurivati, kaže predsednik Srbije i dodaje da međunarodna zajednica mora vrlo pažljivo da postupasa tim pitanjem. Ne tražim odlaganje pregovora, već strpljenje i jasnu i održivu odluku, rekao je Tadić. Govoreći o međunarodnim obavezama Srbije, Tadić je rekao da je Zapad u pravu kada insistira na izručenju haškog optuženika Ratka Mladića i naglasio da taj haški begunac mora biti izveden pred lice pravde.

Zbog neispunjavanja te međunarodne obaveze, stranka G17 Plus najavila je da će 1. oktobra njeni ministri napustiti Vladu, a poslanici Parlament. Doskorašnji funkcioner te partije Čedomor Antić kaže da G17 Plus izlazi iz Vlade jer se pokazalo da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo odbrane ne kontolišu dovoljno dobro situaciju u zemlji i da Srbija nije u stanju da ispuni odredbe Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom i da su neki državni organi do skoro znali gde se nalazi odbegli general Ratko Mladić.

Nesaradnja sa Haškim sudom otežava i bezbednosne integracije Srbije, jer je isporučivanje optuženih za ratne zločine i dalje uslov prijema u Partnerstvo za mir i NATO. I pored toga, ministar odbrane Zoran Stanković najavio je otvaranje NATO kancelarije u Beogradu koja će imati zadatak da održava veze sa Ministarstvom odbrane i državnim organima Srbije. Pomoćnica ministra Snežana Marković-Samardžić rekla je da će kancelarija služiti i da pomogne u primeni tranzitnih aranžmana za NATO trupe kroz Srbiju, da je njeno otvaranje predviđeno za kraj oktobra i da je predloženo da bude smeštena u zgradi Ministarstva odbrane.

XS
SM
MD
LG