Linkovi

Bundestag produžio mandat pripadnika Bundesvera u Avganistanu


Doduše, ponovo je velika većina poslanika glasala za vojni angažman u ovoj zemlji, ali odluka više nije doneta sa tom lakoćom kao prethodnih godina. Jer, nemački bezbednosni stručnjaci ocenjuju da je stanje u ovoj zemlji teže nego iklada od pada talibanskog režima.

Nemački kontigent sa 3.000 vojnika drugi je po veličini u sastavu ISAF-a. Kritičarima nemačkog vojnog angažmana u Avganistanu danas je mnistar inostranih poslova Frank-Valter Štajmajer poručio da je „Avganistan samo onda izgubljen, ako ga mi napustimo“.

Da je Nemačka ozbiljno zabrinuta za stanje u ovoj zemlji, ali pre svega za dobrobit svojih vojnika, pokazuje činjenica da je uoči samita ministara odbrane NATO u Portorožu šef nemačkog odbrambenog resora predložio novi koncept vojnog prisustva Alijanse u Avganistanu. Franc-Jozef Jung naveo je da stubovi tog koncepta moraju da budu – bezbednost i obnova i izgradnja. Ukazao je da NATO-vojnici u Avganistanu moraju da „deluju tako da stanovništvo shvati da nisu okupatori“.

Nemački ambasador u Avganistanu Hans-Ulrih Zajt je, prenose mediji pozivajući se na pouzdane izvore, juče na zatvorenom sastanku sa poslanicima Bundestaga obrazložio stvarno bezbednosno stanje u toj zemlji. Prema njegovoj oceni, sasvim je moguće da vlada u Kabulu u narednih 12 do 18 meseci izgubi kontrolu nad zemljom. Moglo bi, prema njegovoj proceni, da dodje do katastrofe ukoliko bezbednosni koncept medjunarodne zajednice ne bude prilagodjen novonastalnoj situaciji.

Stručnjak Nemačkog instituta za spoljnu i bezbednosnu politiku (koji savetuje parlement i vladu) Cita Mas, ocenila je danas da se „ove godine u Avganistanu ne može očekivati više nego da se izbegne dalje pogoršanje“. Ocenila je da, zbog „opsežnih operacija“ Amerikanaca na jugu, ne mogu da se isključe napadi na severu Avganistana, gde su pak stacinonirani nemački vojnici.

Nemačkim vojnicima je sve do početka devedesetih bilo ustavom zabranjeno da učestvuju u vojnim akcijama u inostranstvu. Najviši zakon zemlje je izmenjen tek u vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji, što je omogućilo pripadnicima Bundesvera da se pridruže vojnim akcijama najpre na Balkanu, zatim i u drugim delovima sveta.

Nemačka trenutno učestvuje u devet medjunarodnih vojnih misija. Najviše pripadnika Bundesvera je u sastavu ISAF-a u Avganistanu, u sastavu KFOR-a na Kosovu (2.525 vojnika), EUFOR-u u BiH (950) i OEF-u na rogu Afrike. Manji broj nemačkih vojnika je u misijama u Sudanu, Gruziji, Etiopiji, Eritreji i u Sredozemlju, a nemački vojnici učestvovaće i u UN-misiji u Libanu.

Komentatori ocenjuju da je sve manje moguće očuvati opredeljenje nemačkih oružanih snaga da u misijama u inostranstvu, pa i u Avganistanu, ne učestvuju u borbenim akcijama.


XS
SM
MD
LG