Linkovi

Predsednik Buš zatražio da Senat usvoji zakon o ispitivanju osumnjičenih terorista


Predsednik Buš pozvao republikanske senatore da usvoje zakon kojim se definiše tretman osumnjičenih za terorizam, ističući kako će mu to omogućiti da efikasnije vodi rat protiv terorizma.

Dan nakon što je predstavnički dom Kongresa odobrio zakon kojim se definišu procedure tretmana i suđenja osumnjičenim teroristima, predsednik Buš je na Kapitol Hilu zatražio da to učini Senat:

"Naša najvažnija obaveza je da zaštitimo američki narod od mogućih napada. Ne možemo Amerikancima reći da u tom smislu činimo sve što je neophodno, ako nemamo neophodne propise i metode da to i činimo."

Predloženim zakonom su limitirane tehnike ispitivanja osumnjičenih terorista, ali se zatvorenicima ukida mogućnost da na sudu traže ukidanje pritvora. Mnoge demokrate smatraju da će mere, omogućiti nefer suđenja i zlostavljanje tokom ispitivanja pritvorenih. Senator Karl Levin iz Mičigena, vodeći demokrata u Odboru za oružane snage, upozorio je da predloženi zakon predstavlja opasan primer:

"Promene u zakonu koje su pred nama, uzevši sve u obzir, izložiće naše vojnike riziku, ako druge države odluče da prema njima ako su uhapšeni ili zarobljeni, recipročno primene slične standarde."

Senat je juče odbacio amandman kojim je trebalo da se produže trenutno važeće odbredbe o pravima zatvorenika. Senatori će razmotriti još nekoliko amendmana pre glasanja o zakonu u načelu.

Republicanci se nadaju da će im usvajanje zakona, kao dokaz odlučnosti u borbi protiv terorizma, pomoći u kampanji pred novembarske izbore. I pored toga što se protive nekim merama predviđenim nacrtom zakona očekuje se da će i većina demokrata glasati za usvajanje tog akta, upravo iz straha da bi to republikanci mogli da koriste kao argument u kampanji uoči predstojećih izbora.

XS
SM
MD
LG