Linkovi

Đukanović najavio učešće crnogorski vojnika u mirovnim operacijama


Predsjednik Vlade Milo Đukanović najavio je nakon susreta sa američkim sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom u Tirani da će crnogorski vojnici ići na Floridu kako bi se obučavali za učešće u mirovnim operacijama.

Đukanović je kazao da je na sastanku sa američkim sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom razgovarano i o uključivanju predstavnika crnogorske vojske u programe pripreme jedinica za učešće u mirovnim operacijama.

"Takvi programi se odvijaju na Floridi i mi smo dogovorili da par prvih redstavnika Vojske Crne Gore uskoro bude uključeno u taj program i da se krene sa pažljivom pripremom jedinica crnogorske vojske koje bi mogle ubuduće participirati u okviru neke međunarodne misije”, kazao je Đukanović nakon susreta u Tirani.

On nije rekao koje bi crnogorske jedinice mogle učestvovati u tim operacijama.

Đukanović je ponovio da Crna Gora mora ispunjavati obaveze prema NATO-u, uključujući učešće u okviru zajedničkih snaga.

“Profesionalci u vojsci Crne Gore na dobrovoljnoj osnovi će se opređeljivati za učešće u takvim operacijama”, rekao je premijer.

Na Okruglom stolu o regionalnim mjerama protiv organizovanog krimila i uspostavljanju tužilačke saradnje u Podgorici, crnogorski ministar pravde Željko Šturanović rekao je da je saradnja tužilaca, sudija i policije regiona neophodna u suzbijanju najtežih oblika kriminalnog đelovanja.

Šturanović je istakao da je »strateško opređeljenje Crne Gore evropska i moderna država koja se efikasno bori protiv svih oblika kriminala«.

On je kazao da sprovođenje sveobuhvatne pravosudne reforme nalaže potrebu da se donese i novi strateški dokument za oblast pravosuđa, zbog čega je urađena radna verzija Strategije reforme pravosuđa, kojom su određeni ključni ciljevi dalje reforme u ovoj oblasti.

Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica ocijenila je da je Crna Gora preduzela odlučujuće korake ka stvaranju stabilnih političkih institucija i odgovorne i funkcionalne vlasti na svim nivoima, i dodala da "od Crne Gore, a pogotovu nakon njenog osamostaljenja, svi to očekuju".

Ona je kazala da se korupcija ne smije ostaviti po strani, već se mora sarađivati i preventivno đelovati kako bi se onemogućilo da organizovani kriminal utiče na nju.

Okrugli sto organizovan je u okviru CARDS regionalnog projekta, u kojem Crna Gora učestvuje već tri godine, a cilj mu je uspostavljanje nezavisnog, povjerljivog i funkcionalnog sudstva i povećanje sudske saradnje na zapadnom Balkanu.

Na dvodnevnom skupu učestvuju predstavnici tužilačkih organizacija zemalja zapadnog Balkana, kao i predstavnici Evropske komisije i Savjeta Evrope.


XS
SM
MD
LG