Linkovi

Borba protiv kleptokratije i korupcije


Jedna od najvećih pretnji uspešnom razvoju neke države je korupcija u redovima visokih nosilaca vlasti – odnosno kleptokratija. Ta razorna praksa predstavlja smetnju naporima za promociju demokratije, eliminaciju siromaštva, kao i borbu protiv međunarodnog kriminala i terorizma. “Kleptokratija”, rekao je predsednik Buš, “podriva poverenje u državne institucije, a narodu oduzima prosperitet.”

U nastojanju da se suprotstavi korupciji među javnim službenicima visokog ranga, SAD su započele inicijativu da se borba protiv kleptokratije internacionalizuje. Ove godine, članice Grupe 8 saglasile su se da sarađuju u brobi protiv korupcije na visokom nivou. Ta strategija će okupiti glavne svetske finansijske centre, kako bi se sprečilo da dobit ostvarena putem korupcije bude sakrivena, kao i da bi tako nezakonito dobijena sredstva mogla bila povraćena.

Primenom već postojećih međunarodnih sporazuma i dokumenata, uključujući i Konvenciju UN o borbi protiv korupcije, korumpiranim zvaničnicima neće biti dozvoljen ulazak u SAD i druge države učesnice inicijative. Kleptokratija nije problem koji se jednostavno može rešiti. Sama kultura kleptokratije je duboko ukorenjena u velikom broju zemalja.

Nevladina organizacija “Transparensi internešnel” pravi listu zemlja na osnovu stepena korupcije vlasti. Iako to ne treba da bude iznenađujuće, države sa najnižim stepenom demokratije pate od najozbiljnih slučajeva korupcije. Kao dva primera mogu se navesti Turkmenistan i Burma, koji se nalaze pri samom kraju liste. Cela stvar je u tome da korupcija obično cveta u državama u kojima vlast nije u obavezi da narodu polaže račune.

Plan SAD je da se smanji korupcija među visokim državnim funkcionerima, kao i da ih se spreči da nezakonito stečenu dobit sakriju. SAD će sarađivati sa svojim partnerima, kako bi se kleptokrate sprečile da pronađu utočište, kao i oni koji ih podmićuju, ili tako ostvarena zarada. “Zajedno” rekao je predsednik Buš “možemo da se suprotstavimo kleptokratiji i možemo da stvorimo neophodne uslove za sve ljude da uživaju u blagodetima poštenih, pravednih i odgovornih vlada.”

XS
SM
MD
LG