Linkovi

Izveštaj Državnog sekretarijata o ilegalnom prometu narkotika


U upravo objavljenom godišnjem izveštaju američkog Državnog sekretarijata, na spisku zemalja tranzita za trgovinu ilegalnim narkoticima, ili najvećih proizvodjača narkotika nalazi se 20 država. Predsednik Džordž Buš naveo je Burmu i Venecuelu kao zemlje koje u proteklih 12 meseci «očigledno nisu uspele» da primene strategije borbe protiv trgovine drogom.

Na spisku se takodje nalaze Avganistan, Bahami, Bolivija, Brazil, Kolumbija, Dominikanska Republika, Ekvador, Gvatemala, Haiti, Indija, Jamajka, Laos, Meksiko, Nigerija, Pakistan, Panama, Paragvaj i Peru.

Kristi Mekembl (Christy McCampbell), zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanja medjunarodne borbe protiv prometa ilegalnih narkotika, kaže da su vlasti Venecuele ukinule radnu grupu za sudsku borbu protiv trgovaca drogom, kao i neke kapacitete za inspekciju tereta i prtljaga.

Po američkom zakonu, oznaka «očiglednog neuspeha» u slučaju Burme i Venecuele, znači da te zemlje neće moći da računaju na finansijsku pomoć SAD, iako se humanitarna pomoć i saradnja u suzbijanju trgovine drogom, obično nastavljaju.

Zamenica pomoćnika državnog sekretara, Kristi Mekembl, kaže da gotovo svaka zemlja na svetu, «uključujući i SAD» ima velike probleme sa drogom. No, prema njenim rečima «suština je u tome što neke zemlje ne deluju previše zabrinute zbog toga.» «Mi pokušavamo da radimo zajedno kako bismo pronašli rešenje za te probleme» zaključuje Kristi Mekembl.

XS
SM
MD
LG