Linkovi

Nemačka: Sastanak vlade sa zastupnicima muslimana koji žive u ovoj zemlji


Učesnici su zadovoljni diskusijom koja je protekla, kako su preneli učesnici „u tolerantnom tonu, ali sa različitim pozicijama“. No, ocenjeno je da je današnji razgovor bio „uspešan početak dugog dijaloga“ za koji je odredjeno da najpre potraje dve godine.

U 83-milionskoj Nemačkoj živi oko sedam miliona stranaca, od toga tri miliona muslimana. Medju njima je dva milona Turaka. U poslednjih nekoliko godina, od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine odnosi muslimana i hrišćanske većine su poremećeni.

Ispitivanja javnog mnjenja napravljena uoči današnje konferencije pokazala su da 56 odsto gradjana Nemačke smatra da zajednički život sa muslimanima funkcioniše loše. Oko 37 odsto grasdjana smatra da je suživot sa muslimanima dobar, samo dva odsto nemaca da je „veoma dobar“.

Iako su predstavnici više islamskih organizacija današnji sastanak okarakterisali kao „istorijski“, na njemu nije došlo ni do kakvog suštinskog približavanja. Muslimanski predstavnici su, na primer, pozitivno ocenili ponudu vlade da se obezbedi bolja nastava nauke za decu islamske veroispovesti, kao i da se, gde takva želja postoji, obezbedi islamska veronauka na nemačkom. Nemačke vlasti smatraju da imami koji drže deci veronauku na arapskom, tj. turskom nisu uvek u dovoljnoj meri tolerantni i prema zapadnim vrednostima i nemackcoj kulturi.

Neslaganja su posle sastanka ostala oko toga ko zapravo treba da zastupa muslimane u Nemačkoj. Njihove organizacije su veoma različite – od radikalnih do liberalnih I alevitskih. Pored predastavnika pet organizacija muslimana, na današni skup je pozvano i deset pojedinaca, muslimana, istaknutih ličnosti nemačkog javnog života.

Sporni su i posle današnjeg sastanka ostali zahtevi muslimana da ih izjednače sa ostalim verskim zajednicama u zemlji, kao i pitanje tretmana devojčica u školama. Roditelji muslimani često ne dozvoljavaju kćerkama da učestvuju u nastavi sporta i plivanja, zbog čega ima sukoba sa školskim upravama i prosvetnim vlastuima.

Učesnici konferencije su javnosti uputili i posebnu poruku izrazivši želju da u Nemačkoj operi u Berlinu zajedno odslušaju izvodjenje opera “Idomeneo”. Upravnica Opere odlučila je da iz straha od napada islamskih ekstremista sa repertoara skine ovo Mocartovo delo.

Odluka se pretvorila u kulturno-politički skandal u koji se danas umešala i savezna kancelarka Angela Merkel. „Moramo da pripazimo da se iz straha od radikala spremnih na nasilje stalno po malo ne povlačimo. Autocenzura iz straha je nepodnošljiva“, rekla je kancelarka..

U poslednjoj sceni opere u režiji Hansa Nojenfelsa, Idomeneo, kritski kralj, stavlja pred sebe, pored Posejdonove glave, i odsečene, krvave glave Isusa, Bude i Muhameda. Prema Nojenfelsovom objašnjenju Mocartov Idomeneo „se brani od diktature bogova i grozničavo pokušava da se od božanstava oslobodi“.

XS
SM
MD
LG