Linkovi

Donald Ramsfeld očekuje proširenje NATO-a i dovoljno vojnika za misiju u Avganistanu


Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je u Tirani, gde je prisustvovao Samitu ministara odbrane država jugoistočne Evrope, da očekuje proširenje NATO-a, kao i da od Severnoatlanskog vojnog saveza obezbedi dovoljan broj vojnika za misiju u Avganistanu. U toj zemlji su, u posljednje vreme, učestali napadi talibanskih pobunjenika.

Američki sekretar za odbranu rekao je novinarima kako je ubeđen da su članice Zapadne vojne alijanse predane uspešnoj realizaciji misije u Avganistanu. NATO je nedavno preuzeo komandu nad operacijama na jugu te zemlje, dok bi do kraja godine trebalo da preuzme i kontrolu nad mirovnom misijom na istoku Avganistana, kojom trenutno komanduju Sjedinjene Države. Iako je dinamika popune sastava mirovne misije iz redova članica NATO-a nešto sporija od očekivane, Ramsfeld je rekao da veruje da će se preuzete obaveze ispuniti jer je to – kako je istakao – «važno i za Evropu i za Aziju».

Samitu u Tirani prisustvovali su čelnici članica NATO-a sa jugoistoka Evrope, članice programa Partnerstvo za mir, a u statusu predstavnika država posmatrača – ministri odbrane BiH, Srbije, Crne Gore i Gruzije.

Tri balkanske države - Albanija, Hrvatska i Makedonija su na listi kandidata za prijem u NATO, a sekretar Ramsfeld je rekao kako je samit bio još jedna prilika za razmenu iskustava i da on podržava dalje širenje vojnog saveza.

"Ovo je interakcija država članica NATO-a i onih koje imaju aspiracije ka članstvu i prilika da se proceni napredak u reformama sistema odbrane koje su adekvatne potrebama NATO-a. Ja lično očekujem da se u narednom periodu broj članica NATO-a poveća", kazao je Ramsfeld.

Američki sekretar za odbranu otputovao je iz Tirane u Sloveniju gde će prisustvovati konferenciji ministara odbrena NATO-a čiji će fokus biti mirovna misija u Avganistanu.

Na samitu ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope bilo je reči i o jačanju vojne saradnje, regionalnoj bezbednosti i učešću regionalnih armija u međunarodnim mirovnim operacijama. Ministri su čuli i izveštaj o situaciji na Kosovu, gde je trenutno raspoređeno 16.600 vojnika NATO-a. Domaćin samita, albanski ministar odbrane, Fatmir Mediu, rekao je kako je u tom izvještaju naglašeno da Kosovo mora da očuva svoj multietnički karakter. Dodao je i da će Albanija nastaviti da podržava NATO participacijom njenih vojnika u mirovnim misijama u Bosni, Avganistanu i u Iraku.

Po rečima zvaničnika domaćina ministarskog sastanka nerešena pitanja u regionu i terorizam čine jugoistok Evrope nestabilnim i kao prioritet nameću neophodnost regionalne saradnje.

XS
SM
MD
LG