Linkovi

Crna kutija može biti od presudne važnosti za rekonsturukciju udesa aviona


Ako ste ikada videli ili pročitali izveštaj o udesu nekog velikog putničkog aviona, znate da ti avioni imaju takozvane “crne kutije.” Manje je poznato da i neki automobili u Americi imaju slične uredjaje.

Crne kutije mogu biti od presudne važnosti za rekonsturukciju udesa aviona jer se u njima snimaju glasovi u pilotskoj kabini i druge tehničke informacije tokom leta. Te skoro neuništive naprave uživaju univerzalnu pohvalu kao ključne za sprečavanje novih udesa.

Medjutim, daleko je manje pohvalnih reči izrečeno za drugu vrstu crnih kutija. Mada većina vozača automobila nije upoznata sa time, američki proizvodjači automobila već godinama ugradjuju uredjaje za snimanje podataka u nekim od svojih automobila. Cilj je, kako oni kažu, da se dobije tačna slika o tome što se dogadja u automobilu pre, tokom i neposredno posle sudara.

To je razgnevilo zagovornike prava na privatnost. Oni izražavaju zabrinutost da bi podaci iz crne kutije mogli da bude korišćeni za snimanje svakodnevnih navika vozača, pa i za gonjenje onih koje voze preko dozvoljene brzine kako bi vlasti mogle poštom da im šalju kazne za prebrzu vožnju.

Automobilska industrija i nacionalna Agencija za bezbednost u saobraćaju odvraćaju da su takve tvrdnje naučna fantastika i da pomenuti uredjaji ne mogu to da rade. Medjutim, službenici Agencije su obavestili proizvodjače automobila da će od 2011. godine novim kupcima automobila morati da kažu da je crna kutija ugradjena u njihov automobil. Proizovodjači automibla će morati da se medjusobno dogovore koji će podaci smeti da se snimajue, kao što su brizina automobila pre udesa, ili da li je vazdušni jastuk bio ispravan.

Ko zna? Sa napretkom elektronike, kroz pet godina crne kutije bi mogle da nam kažu šta je vozać jeo kada je na putu naleteo na jelena. Ali da bi se ustanovilo šta je jelen brstio pre udesa - biće potreno nešto više vremena.

XS
SM
MD
LG