Linkovi

EU - Kosovo: Ključnu fazu procesa karakteriše sve veća zategnutost


Zvanični Brisel očekuje da će predlog međunarodonog posrednika Marti Ahtisarija o rešavanju kosovskog statusa, čiji dovršetak se očekuje do novembra ove godine, biti osnova angažovanju Beograda i Prištine, dodatnim konsultacijama "međunarodne strane", da će tek na kraju procesa biti poznat odgovor na pitanje budućnosti, Kosova.

Tek kraj procesa bi trebao da odgovori- da li će Kosovo biti nezavisno ili ne, uveravao je danas novinare visoki evropski diplomata koj je govorio pod uslovom anonimnosti. On je primetio da i Evropska unija i ostatak međunarodne zajednice dele uverenje kako se rešenje za Kosovo može naći do kraja ove godine, mada priznaje da stuaciju otežava činjenica da ključnu fazu procesa karakteriše sve veća zategnutost. Sve su jasnije razlike u mišljenjima i stavovima, kaže on, uveren da je celokupnu platformu srpske strane teško usaglasiti sa zaključcima Kontakt grupe, a da je, značajan broj predloga Beograda je bio "vrlo konstruktivan".

Ovaj izvor predviđa, konkretno, da se o pitanju decentralizacije mogu očekivati "dobra, kompromisna rešenja", zatim o pitanju zaštite kulturno-verskog nasleđa. To, međutim, nije slučaj sa ekonomskim pitanjima i zaštitom manjina, jer, tvrdi ovaj diplomata, Beograd je stava da Srbi tamo nisu manjina, što koči napredak u pregovorima.

U svakom slučaju on naglašava da Atisarijev predlog ne znači sam po sebi "konačnu presudu", već bi trebao da bude signal za dodatnu međunarodnu inicijativu prema Beogradu i Prištini da se angažuju, kako kaže, " ubijede da je reč o dobrom predlogu koji se treba usvojiti".

Jedino šta je danas izvesno je da će EU imati izbiljnih problema sa Kosovom nakon rešavanja pitanja statusa - Kosovo će biti, kako kaže ovaj visoki diplomatski izvor, "teško mesto", sa otvorenim pitanjima u izgradnji državne uprave, ekonomije, u visokoj zavisnosti od međunarodne pomoći i međuetničkim problemima. Cilj EU na Kosovu nije da uspostavi protektorat, već da pomogne u podizanju na noge dostojnog partnera.

Ukupnu situaciju odmažu kosovski politički lideri koji uveravaju ljude kako će se statusom rešiti svi probmlemi. Takav stav zabrinjava EU jer, upozorava ovaj diplomata, prvi značajniji pomaci u ekonomiji i životnom standardu neće biti vidljivi narednih deset godina.


XS
SM
MD
LG