Linkovi

Karla del Ponte u ponedeljak i utorak u Beogradu


Glavna tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte posetiće Beograd u ponedeljak i utorak, 2. i 3. oktobra, potvrdio je danas u Hagu njen portparol Anton Nikiforov.

Del Ponteova će se u Beogradu sastati sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i koordinatorima za sprovodjenje akcionog plana - tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljaićem.

Nikiforov je na redovnom brifingu za novinare najavio da će, pre posete Beogradu, Del Ponteova u petak, 29. septembra boraviti u Helsinkiju, gde će održati govor na seminaru o zaštiti ljudskih prava. Tokom boravka u glavnom gradu Finske, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, Del Ponteova će razgovarati i sa komesarom za proširenje EU Olijem Renom.

Kako se očekuje, EU će Del Ponteovu sredinom oktobra pozvati da proceni da li vlasti u Beogradu čine sve što mogu da uhapse generala Ratka Mladića i petoricu drugih begunaca koje je Tribunal optužio. Na osnovu te procene, EU bi trebalo da donese odluku da li će sa Beogradom obnoviti pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Del Ponteova traži proširenje optužnice

Glavni haški tužilac Karla del Ponte zatražila je da se optužnica protiv generala Mirka Norca i Rahima Ademija, koja ih tereti za ratne zločine u Medačkom džepu nad srpskim stanovništvom 1993. godine, proširi na hrvatski vojni i državni vrh.

Ona je navela da optužnica mora da sadrži stav da je ta vojna akcija bila deo zajedničkog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao etničko čišćenje. Del Ponteova je kazala da se na čelu tog projekta nalazio tadašnji šef države Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i kompletan vojni i državni vrh Hrvatske. Proces protiv Norca i Ademija Tribunal je prepustio hrvatskom pravosuđu.

Zvanični Zagreb odbija zahtev Del Ponteove, navodeći da je optužnicu potvrdilo sudsko veće Tribunala i da se bez njega navodi optužnice ne mogu menjati.

XS
SM
MD
LG