Linkovi

Dragan Čavić: Presuda Momčilu Krajišniku šokantna


Predsednik Republike Srpske i lider Srpske demokratske stranke Dragan Čavić izjavio je da je presuda Haškog tribunala Momčilu Krajišniku "šokantna", s obzirom da se može tretirati i kao presuda prvom sazivu Narodne skupštine RS i svima koji su u njemu bili.

"Krajišnik, kao predsednik Narodne skupštine RS od njenog osnivanja u teškim ratnim godinama, bio je prvi među jednakima. Sa tog stanovišta svaka kvalifkacija na račun njega je u stvari kvalifikacija izrečena na račun Narodne skupštine RS".

Navodeći da se "ne može pomiriti sa takvim kvalifikacijama", on je ocenio da one predstavljaju "manifestaciju političkog karaktera presude Haškog tribunala".

Čavić je uporedio presudu Krajišniku sa presudom ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću, kao i sa snimcima koji, kako je kazao, dokazuju zločine najviše komande Armije BiH na području zapadne Bosne.

"Sve to skupa, kada se uporedi sa procesom koji se vodio protiv Krajišnika i presudom koja mu je izrečena, dobija karakter političkog procesa koji se vodi, ne protiv ljudi, nego sa krajnjom namerom protiv RS".

Čavić je izrazio uverenje da će u drugom stepenu Krajišnik biti oslobođen.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da je najvažnije u presudi Krajišniku to što on nije osuđen za genocid i pomaganje u genocidu.

"Najvažnije je da su u ovoj presudi odbačene optužbe za genocid i pomaganje u genocidu. Time se, s obzirom da je Krajišnik bio jedan od političkih lidera Srba u BiH tokom rata, definitivno skida bilo kakva mogućnost da se srpski narod i lideri u RS optuže za genocid".

Dodao je da "teško može komentarisati" deo presude koji se odnosi na druga dela za koja je Krajišnik presuđen, jer nije bio uključen u celi slučaj.

SDA: Presuda Krajišniku je preblaga

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije BiH Amir Zukić ocenio je da je zatvorska kazna Momčilu Krajišniku od 27 godina, "neprimerena za zločine izakojih je on stajao zajedno sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem".

"Poznato je da je Krajišnik bio ključni čovek uz Karadžića i Mladića i da je znao za sve zločine koji su se desili. Mi se nadamo da će drugostepenom presudom ta nepravda biti isravljena".

XS
SM
MD
LG